Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ma je li to moguće?

Kutle nije u zatvoru jer mu sud ne zna adresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Kutle zatvorsku kaznu u Republici BiH ne služi jer Županijski sud u Zagrebu nije uputio zamolnicu Ministarstvu pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

'Zamolnica nije poslana jer nam nije poznata adresa Miroslava Kutle u Bosni i Hercegovini. U toj situaciji sporazum Hrvatske s BiH nije primjenjiv', rekao nam je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Kako je Kutle u Hrvatskoj pravomoćno osuđen, on je svoju zatvorsku kaznu mogao služiti i u Bosni i Hercegovini gdje se trenutno nalazi. Naime, Hrvatska i BiH su potpisale sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima. Temeljem njega svaka osoba koja je pravomoćno osuđena u jednoj državi, zatvorsku kaznu može služiti u drugoj.

>> Bjegunac Kutle 'soli nam pamet'

>> Ide u zatvor: Kutli pravomoćno 2 godine i 8 mjeseci zatvora

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske nije uputilo zamolbu Ministarstvu pravde BiH da Kutle služi kaznu u susjednoj državi jer nije dobilo sve potrebne dokumente. 'Ministarstvo pravosuđa RH će uputiti zamolbu Ministarstvu pravde BiH kada zaprimi zamolnicu Županijskog suda u Zagrebu koja treba biti popraćene odgovarajućom dokumentacijom', rekla nam je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Iz ovog odgovora jasno je kako je slučaj izvršenja zatvorske kazne Miroslava Kutle u BiH 'zapeo' na zagrebačkom Županijskom sudu. Iako je praktično prošlo već pola godine od pravomoćne presude, a Kutle je nedugo nakon nje preselio u Bosnu i Hercegovinu, poznati hrvatski tajkun i dalje je na slobodi.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu Miroslavu Kutli zbog malverzacija oko pretvorbe Gradskog podruma. Kutle je tada osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, odnosno smanjena mu je prvotna nepravomoćna presuda od tri godine. Umjesto služenja zatvorske kazne, odbjegli Kutle nam sad iz susjedne BiH poručuje kako je žrtva političkog progona, a usput planira i nove poslove u u svojoj drugoj domovini. Čijem pravosuđu,  kako je poručio u intervjuu za Radio Federacije BiH, za razliku od hrvatskog od kojeg je pobjegao, vjeruje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene