Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvor ne može izbjeći

Ide u zatvor: Kutli pravomoćno 2 godine i 8 mjeseci zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Kutle pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Presudu Općinskog suda potvrdio je Županijski sud u Zagrebu. Ipak, zatvorsku kaznu s tri godine koju mu je odredio Općinski građanski sud, Županijski je smanjio na dvije godine i osam mjeseci. Na zatvorsku kaznu Kutle je osuđen zbog malverzacija oko pretvorbe Gradskom podruma. Uz Kutlu, pravomoćna presuda donesena je za još šestoro optuženih. Presudu nam je potvrdila Martina Mihordin iz Državnog odvjetništva.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna 'Ako stanem - padnem' Kutle je sam govorio: 'Ako stanem, padnem!'

>> Kutli se i za hrvatske prilike predugo sudi

'Zadovoljni smo prvom osuđujućom presudom protiv Miroslava Kutle jer su potvrđeni činjenični i pravni navodi iz optužnog akta koje mu je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu stavljalo na teret. Na nekoliko sudova po pravnim optužnicama vodi se još nekoliko postupaka', rekla je Mihordin za Dnevnik.hr.

Pravni lijekovi ne odgađaju izvršenje kazne

Još nije poznato kada bi Miroslav Kutle mogao biti lišen slobode i u kojem će zatvoru odslužiti kaznu Odvjetnik Rajko Mlinarić koji brani Kutlu u drugim slučajevima izjavio je da na tu odluku ne postoji pravo žalbe te da Kutle neće moći izbjeći izdržavanje kazne. 'Postoje izvanredi pravni lijekovi, ali oni ne odgađaju izvršenje zatvorske kazne', dodao je Mlinarić. Još nije poznato kada bi Miroslav Kutle mogao biti lišen slobode i u kojem će zatvoru odslužiti kaznu, budući da tu odluku treba donijeti poseban sudac zagrebačkoga Županijskog suda koji se bavi isključivo izvršenjem pravomoćnih presuda.

Fiktivna dokumentacija

Prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Općinskog građanskog suda Kutle i njegovi suoptuženici Dragutin Mužić, Ilija Milišić, Mario Piškurić i Nives Simeunović osuđeni su jer je Kutlina 'Globus grupa' do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima. Potraživanja su naknadno pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Odbačeni 'altruistički razlozi' ulaska u pretvorbu

Sud nije prihvatio navode obrane da je Kutle u pretvorbu Gradskih podruma ušao iz altruističkih razloga te da su sporna potraživanja postojala, ali da je dokumentacija kojim bi to dokazali u međuvremenu uništena. Suprotno tome tijekom suđenja koje je okončano sredinom lipnja prošle godine sud je zaključio da Gradski podrum nije bio u financijskim poteškoćama, već da se takvim tvrdnjama samo smanjivala vrijednost tvrtke, a Kutlu prikazivalo kao njenog spasitelja. (I.P./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene