Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kutle:'U kafkijanskom sam procesu'

Bjegunac Kutle 'soli nam pamet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbjegli tajkun Miroslav Kutle koji je pravomoćnu sudsku presudu i zatvorsku kaznu izbjegao zahvaljujući BiH državljanstvu počeo je javno istupati i kritizirati hrvatsko pravosuđe.

Miroslav Kutle koji se već mjesecima od kazne zatvora skriva u BiH dao je za Radio Federacije BiH veliki intervju u kojem je objasnio kako, prema njegovim saznanjima, funkcioniraju stvari u Hrvatskoj.  Simbol privatizacije na hrvatski način, tajkun koji je ostao poznat po izjavi da je biznis poput vožnje biciklom, 'stanem, padam'  tvrdi da u "Hrvatskoj već dva desetljeća postoji tehno-menadžerski lobi koji upravlja svim političkim procesima zbog kojih je i sam u 'Kafkinom procesu'".

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

>> 'Kutle je nevin i nema razloga napuštati BiH'

>> Lice s tjeralice: Kutle sposoban za raspravu

Kutli se prisjetio i kada su za njega kola krenula nizbrdo. Bilo je to, pojasnio je, '1999. kada je podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika Vlade Zlatka Mateše i guvernera Narodne banke Hrvatske Marka Škrebe zbog njihove uloge u "rasprodaji Hrvatske"'.

Kutle tvrdi kako je on zapravo žrtva plana da se uništi sve što je stvarao kroz Globus grupu - koja je u jednom trenutku imala skoro deset tisuća zaposlenih. Cilj je bio, ustvrdio je Kutle,  'pokrenuti brojne sudske procese s ciljem, ne osude, nego trajanja tih procesa  deset, dvanaest godina'.

Kutle koji bi se brzo, bude li se poštovao sporazum između Hrvatske i BiH, mogao naći pred odlukom gdje će služiti zatvorsku kaznu, ima podulju listu sudskih postupaka koji se protiv njega u Hrvatskoj vode najavljuje kako će se za svoja prava u slučaju Gradski podrum (za koji je i dobio pravomoćnu zatvorsku kaznu) boriti i ustavnom tužbom.

Vrlo zanimljivo objašnjenje Kutle je dao za način na koji je upravljao kompanijom. Tvrdi kako je on osobno zapravo donosio malo odluka, jer su 'postojala upravna društva, nadzorni odbori koji su imali sisteme odlučivanja'. Tvrdi i kako ga se zbog plana kaznenog progona diktiranog od spomenute tehno-menadžerske' elite stavilo u ulogu onog  koji potiče na izvršenje gospodarskog kaznenog djela.

U dokazivanju svojih teza, Kutle je ustvrdio i kako je apsurdno da je poticao ljude da naprave štetu kompanijama koje su bile u njegovom stopostotnom vlasništvu.

Kutle namjerava ulagati u BiH

Pravi razlog intervjua, ali i konačnu strategiju kojom kani izbjeći zatvor u Hrvatskoj Kutle je razotkrio izjavom kako  vjeruje u bosanskohercegovačko pravosuđe, kao i da će Gradski podrum zbog kojeg je osuđen u Hrvatskoj biti predmet pravosudnih organa Bosne i Hercegovine čiji je državljanin. 'Ne može se desiti da pred bosanskim sudovima procesi traju više od deset godina', pohvalio ih je je Kutle.

I u slučaju Gradskog podruma zatražio je pomoć stručnjaka iz BiH, pa je ekspertizu Gradskog podruma radio Ekonomski institut iz Sarajeva.

Kutle je izjavio i kako mu nije padalo na pamet bježati iz BiH i najavio i kako u toj državi ima ozbiljne poslovne planove. Nije se izjasnio u koje područje namjerava ulagati.

Kutle je demantirao postojanje službenog plana o stvaranju Tuđmanovih 200 bogatih obitelji. Pojasnio je kako je u ratu gavna ideja bila da se 'ključne hrvatske vrijednosti i imovina ne rasproda na brzinu'. Tvrdi da, ako je postojala ideja o grupi koja bi upravljala cjelokupnom imovinom Hrvatske, on ne spada u tu kategoriju, jer je većinu onoga što je imao kupio na burzi.

Neizbježno pitanje Kutli bilo je i oko bivšeg premijera Ive Sanadera. Kaže, nikada mu nije dao proviziju za kredit u Hypo banci. Ne postoji provizija od 20 posto, već reket, rekao je Miroslav Kutle.

A što radi naše Ministarstvo pravosuđa?

Ministarstvo pravosuđa još se nije izjasnio u kojoj je fazi postupak za smještanje Kutle na izvršavanje pravomoćne sudske persude. Možda ih ovaj njegov intervju podsjeti da nisu odradili svoj dio posla! Kutle je pobjegao još prije nekoliko mjeseci, a zahvaljujući sporazumu s BiH, njegov dolazak iza rešetaka trebao je biti puka formalnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene