Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Politika jedno, a život drugo

Kunu se da neće uzimati više, struka tvrdi suprotno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugove treba zakrpati pa slijede nepopularne odluke.

Milana Bandića i ostale gradonačelnike u svim većim gradovima u 2011. čekaju nepopularne odluke - poskupljenje komunalnih usluga koje će bitno opteretiti kućne proračune. Iako se lokalni političari kunu da neće gurati ruku dublje u džep građana, stručnjaci tvrde suprotno. Istražili smo što građane čeka u većim hrvatskim gradovima. Cijene komunalnih usluga u gradu Zagrebu u 2011. mogle bi rasti. Goleme dugove nekako treba zakrpati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret u Zadru Gradovi trebaju biti pokretači gospodarskog razvoja Slika nije dostupna Zagrepčani Bandiću prosvjedom pokazali što misle o poskupljenjima

>> Izglasan proračun: 'Veseli me što nazirem zrnce suradnje'

'Ukupno zaduženje je oko milijardu eura, a naša država je zadužena preko 45 milijardi eura, prema tome, to može biti slikovito pokazatelj da problem je velik, milijarda eura je veliki iznos, ali nije takav da bi ugrozio perspektivu grada Zagreba', kaže Ivo Čović, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Politika jedno, život drugo

Odgovor hoće li se i za koliko povećati računi građana, Čović zasad izbjegava. Dugovi komunalnih društava veliki su u još nekoliko županija - Koprivničko-križevačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj, Zadarskoj.

Ja kategorički tvrdim da u skoro vrijeme neće biti povećanja komunalnih usluga bilo koje vrste Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra No veliki gradovi, zasad redom tvrde kako neće dizati cijene. 'Grad Osijek ne planira podizati cijene komunalnih usluga, grad Osijek je po potrošačkoj košarici najjeftiniji grad u Hrvatskoj i sigurno da smo unutarnjim racionalizacijama doveli do toga da ne moramo podizati cijene', objašnjava Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka.

'Ja kategorički tvrdim da u skoro vrijeme neće biti povećanja komunalnih usluga bilo koje vrste', tvrdi Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra. No, priznaju gradonačelnici, teško se nositi sa sve većom cijenom energenata. Uz postojeće dugove u komunalnim poduzećima, upravo taj faktor, ipak bi mogao značajno povećati cijenu usluga.

'Da su cijene energenata kontinuirano veće a da naravno komunalna društva u svim gradovima nastoje svoje usluge ostvariti u okvirima postojećih kretanja, do koje granice će to biti moguće teško mi je reći', ističe Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova. Stručnjaci upozoravaju da je politika jedno, a život drugo. Prema Institutu za javne financije, poskupljenja su pitanje dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene