Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtići oskupljuju, ali tek od 1. srpnja

Izglasan proračun: 'Veseli me što nazirem zrnce suradnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka gradska skupština prihvatila je prijedlog proračuna za 2011.

Doneseni proračun iznosi 6,9 milijardi kuna.Na aktualnom satu sjednice zastupnik Marin Knezović postavio je pitanje gradonačelniku oko cijene nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim postajama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

'Prema medijskim napisima prosječna cijena nadstrešnice na stanicama iznosi 100.000 kuna. Da li su ti podaci točni? Na osnovu kojih specifikacija radnici opravdavaju troškove?', upitao je Knezović. 'Čitajte novine što više, ako imate novaca, da ne uzimate to što piše za gotovo. Predlažem da to provjerite u uredu kod Jelavića. Sumnjam da je tolika cijena', odgovorio je Bandić i najavio mu pisani odgovor.

Na nove upite Knezovića Bandić je utvrdio da gube vrijeme te ga nazvao vrlo upornim čovjekom. 'Jeste vi mene slušali? Pa nismo mi iz plemena Zulu, postoje pravila igre u izvršnoj vlasti. Umjesto da budete sretni i ponosni vi se držite medijskih napisa', rekao je Bandić.

'Neki dan je pisalo da sam vikao na tajnicu Blažević. Nikad nisam ton povisio na nju', dodao je Bandić.

Bandić: Nije zadaća ravnatelja da nose mašnu i imaju veću plaću

Zastupnici su na aktualnom satu gradonačelnika upitali o sigurnosti u školama, podsjetivši ga na ozlijeđenog dječaka iz OŠ Prečko na kojega je nedavno pao gol. 'U 11 godina je to prvi slučaj u Zagrebu. Školarci svaki dan idu u školu, može se sutra nešto dogoditi, ne daj Bože', rekao je gradonačelnik.

'Ja sam u školu išao prije 40 godina. I mi smo jedno vrijeme bili nestašni pa smo razbijali porculanske čaše na stupovima od struje. Zamjeram ravnateljima jer se nekorektno ponašaju. Njihova zadaća nije da nose mašnu i imaju veću plaću od kolega, nego da podijele odgovornost', rekao je Bandić.

Zastupnici su spomenuli i aktualnu problematiku sa zaposlenicima Holdinga koji najavljuju blokadu grada ukoliko im se ne isplate božićnice i dar za dijete. 'Ono što je sigurno je to da će božinice biti isplaćene ukoliko ne postignemo drugi dogovor sa sindikatima. Znamo da je kolektivni ugovor temeljni odnos', rekao je šef Holdinga, Ivo Čović, te je dodao kako treba imati na umu značajno niži prihod od onog na kakav su navikli.

'Priča o socijalnoj pravednosti je trik kojim se služio Sanader'

Davor Bernardić je u ime Kluba zastupnika SDP-a rekao da ima mnogo razloga za za odbijanje prijedoga proračuna i jedan za prihvaćanje. 'Prijedlog proračuna ne mijenja ništa bitno u odnosu na sve zbog čega smo nezadovoljni, ključne stvari ostaju iste', rekao je Bernardić te je dodao da je razlog prihvaćanja proračuna samo da se zadrži postojeće stanje.

'Ne želim biti odgovoran za gubitke i loše poslovanje. Ne mogu danas podržati gradonačelnika samo da moja muka prođe. Da prihvatim proračun dao bih legitimitet toj politici. Priča o socijalnoj pravednosti je trik populističkog vladanja kakvom se služio Ivo Sanader', rekao je Bernardić.

'Dobar razlog za prihvatiti proračun je da sve ostane kao do sada i da se ništa ne promijeni. Bilo bi pošteno da svi idu na izbore, a ne samo skupština, takav suludi zakon treba promijeniti', rekao je Bernardić i na kraju dodao, pozivajući se na Ivicu Račana, 'vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada'.

Mesić: Svanulo je, nekome se upalila žarulja

Zastupnik Jasen Mesić je na Bernardićevo izlaganje imao komentar 'svanulo je'. 'Valjda se nekome upalila žarulja da je ovaj proračun rezultat izglasavanja kojeg gledamo zadnje dvije godine', rekao je Mesić. 'Ovaj prijedlog proračuna ne da je realan, on je nadrealan jer zaboravlja prikazati dug veći od 700 milijuna kuna koji će prije ili kasnije doći na naplatu. Klub HDZ-a neće prihvatiti prijedlog proračuna za 2011.', dodao je Mesić.

Na Bernardićevo izlaganje reagirala je i HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić. 'Ovo je nečuveno i neviđeno, imamo Bernardića koji ne podržava proračun i SDP koji će podržati proračun', rekla je Mađerić. 'Građani ne smiju biti žrtve teških sukoba u SDP-u. Jedino rješenje su izbori i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu', dodala je.

HDZ-ovi zastupnici su u svojim izlaganjima predlagali nove izbore dok su ostali zastupnici, među kojima je i predsjednik Skupštine Boris Šprem, zaključili kako je rješenje problema promjena zakona. 'Vama je bolji Bandić nego da HDZ dođe na vlast', rekla je Mađerić.

'Građani su umorni od izbora. Izbori najmanje smetaju meni, ali ja to ne želim zbog građana, jer ih oni ne žele', rekao je gradonačelnik Bandić. Komentare na proračun svrstao je u tri kategorije, 'šalu i vic' i takve nije želio komentirati, 'trikove' i 'crno-bijelu tehniku'.

Takvima poručujem da se ne služim trikovima i nisam iluzionist već nudim realan i razvojan proračun za vrijeme u kojem se nalazimo, a onima u kojima sam prepoznao raspon političara od Obame do Chaveza poručujem da im medijski nastup i upiranje rukama u gradonačelnika neće pomoći, naveo je Bandić.

>> Vrtići u Zagrebu skuplji do dvije tisuće kuna

>> Špicer nazvao Bandića 'Milan the babykiller'

'Veseli me što nazirem zrnce suradnje i kohabitacije. Molim vas da prihvatimo proračun i time građanima čestitamo Božić i Novu Godinu', dodao je Bandić.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su prijedlog proračuna za 2011. godinu, kao i sve programe po djelatnostima među kojima je i poskupljivanje vrtića. Proračun za iduću godinu  je prihvaćen s amandmanima gradonačelnika s 32 glasa za, 12 protiv i tri suzdržana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene