Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bolje da glasaju za promjenu Ustava'

Kosor: Ako ne podrži ustavne promjene, SDP opstruira ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor sazvala je izvanrednu sjednicu Vlade.

Hrvatska je vlada s današnje zatvorene sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog da se u pristupi promjeni Ustava RH u užem okviru, prema prijedlogu koji je utvrdio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a premijerka Jadranka Kosor ocijenila je da SDP-ova najava kako neće podržati takve promjene znači opstruiranje hrvatskog ulaska u EU. 'Prihvatili smo prijedlog saborskog odbora i sutra bi trebala krenuti procedura za promjene Ustava RH', kazala je Kosor novinarima u vladi nakon sjednice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

'Prijedlog je dobar i omogućeja naš cilj'

Saborski odbor za ustav predložio je prije sedam dana da se ustav promijeni isključivo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u preambulu ustava svih nacionalnih manjina. Prijedlog je dobar i omogućuje onaj prvi cilj zbog kojeg se vlada i odlučila predložiti promjene ustava, a to je promijeniti ustav samo u onom dijelu koji je važan za dovršetak pregovora kako bi Hrvatska ove godine tehnički završila pregovore o ulasku u EU, dodala je Kosor.

SDP traži i reguliranje glasovanja dijaspore

Upitana što će se dogoditi ako oporba ne bude glasovala za takve ustavne promjene, a to je već najavio SDP koji inzistira da se u promjenama regulira i pravo glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, Kosor je kazala da to pravo nije uvjet za završetak pregovora o ulasku u EU. 'Svi naši pokušaji za usuglašavanje tog dijela, koji nije uvjet za završetak pregovora, nisu urodili plodom. Ako želite dogovor, onda svaka strana mora nešto ponuditi i od nečega odustati. A ultimativne zahtjeve nismo mogli prihvatiti', kazala je Kosor.

>> Milanović: Kompromis oko promjena je nužan

Dodala je da ne može vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU. 'Ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU, protiv završetka pregovora i protiv uvođenja u ustav nezastarijevanja pretvorbenog kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke', kazala je i podsjetila da je o tim promjenama postignut dogovor svih stranaka te da vlada predlaže da se 'napravi ono o čemu se dogovorilo'. Dodala je da to ne znači da su 'zalupili vrata'. 'I u ovoj fazi ustavnih promjena možemo nastaviti razgovore o toj točki koja je za oporbu važna, čini se i presudna, ali vlada ne može na sebe preuzeti teret i rizik zaustavljanja pregovora', naglasila je i ponovila da promjene na kojima inzistira SDP nisu važne za završetak pregovora.

'Ako ne prihvate, opstruiraju ulazak u EU'

'Radi se o političkoj borbi i bilo bi jako čudno kako čitati te (oporbene) poruke. One bi se mogle čitati jedino na način da je oporba, odnosno SDP, protiv završetka pregovora u 2010., protiv potpisivanja pristupnog ugovora početkom 2011., protiv financijskog paketa od 3,5 milijarde eura koji nam se pruža u prve dvije godine članstva i ono što je najvažnije - protiv nezastarijevanja pretvorbenog kriminala', kazala je. Upitana znači li to da SDP, ako ne podrži predložene promjene, opstruira ulazak Hrvatske u EU, Kosor je potvrdno odgovorila. 'Tako je. Nema drugog objašnjenja. Jer ustav moramo promijeniti', odgovorila je Kosor na pitanje novinara. Ponovila je kako 'vrata nisu zalupili' i podsjetila da je i SDP kad je bio na vlasti, dva puta u kratkome roku promijenio ustav te da su, ako se pronađe rješenje o glasovanju dijaspore, ponovno moguće ustavne promjene.

'Rokovi se bliže'

Dodala je da o promjeni ustava ovisi i glasovanje o nekoliko zakona koji se 'naslanjaju' na te promjene. 'Ti su zakoni već gotovi i samo čekaju trenutak kad se donesu ustavne promjene kako bismo mogli reći da smo u zakonodavnom dijelu napravili cjelokupan posao', rekla je Kosor i upozorila da je već kraj travnja i da se bliže rokovi za donošenje promjena. 'Već smo na kraju travnja i ako ne krenemo sada u stvarnu proceduru za promjenom ustava, onda će nam svi rokovi propasti. Razloga za to nema', rekla je premijerka Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene