Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje jasni izvori financiranja

Istražili smo kako i koliko troši HDZ?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje Mladena Barišića baca i nove sumnje na financiranje kampanja HDZ- a, za što je on bio zadužen u stranci.

Sjećate se, HDZ je uvijek imao najraskošniju promidžbu i najmanje jasne izvore financiranja. HDZ-ovi prijavljeni troškovi nikada se nisu slagali s izračunima brojnih monitoring agencija.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> 'Osumnjičenost Barišića nije razlog za izbacivanje iz HDZ-a'

Raskošni spotovi, tribine po cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, bogati reklamni materijal, glazbene zvijezde, sve je to pratilo kampanje HDZ-a. Iza svega su stajale vrtoglave svote. Uvijek se pitalo jesu li potrošili toliko koliko su prijavili i od kuda novac.

'Dajte da popijem kavu'

Tako je HDZ za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor prijavio 4,2 milijuna kuna, a prema monitoring agencijama procjena da je potrošeno oko osam milijuna. Je li bivši blagajnik Mladen Barišić nelegalno nabavljao novac i za HDZ-ove kampanje, premijerka nije željela odgovoriti. Na pameti joj je bilo samo jedno. 'Dajte da popijem kavu', odgovorila je novinarima.

Nije jedina koja je danas bježala od naših kamera. Po ne znamo koji put pobjegao je Vladimir Šeks. Do ministara koji nisu željeli govoriti, što je novo pravilo, osiguranje nije dozvoljavalo da se priđe.

Božo Biškupić je spremno stao pred kamere kako bi demantirao tvrdnje da zna sve o tajnim HDZ-ovim inozemnim računima, jer je na mnoga putovanja pratio bivšeg premijera. 'Ja imam čistu savjest, nisam se bavio nikakvim novčanim poslovima ni oko stranke ni oko ničega', rekao je Biškupić. Bivši glavni tajnik stranke tvrdi sve je po zakonu.

Crni fond

'Sva izvješća o financiranju HDZ-a su predana nadležnim tijelima, to znači da je revizija pregledala i dala svoje mišljenje o tome', rekao nam je Ivan Jarnjak. Mišljenje revizije je da se brojke ne slažu. Za parlamentarne izbore 2007. HDZ je prijavio da je potrošeno oko 24 milijuna kuna, a revizija utvrdila više od 36.

Sumnja se i da postoji takozvani crni fond. 'Ako je bilo onda treba reći tko ga je nabavljao kome ga je davao i tko ga je trošio ne može biti generalizirana krivnja krivac uvijek ima ime i prezime', smatra Andrija Hebrang iz HDZ-a. Gong je godinama upozoravao na nelogičnosti. Sumnjivi novac, tvrdi Dragan Zelić, bio je očit.

'Javnost ne zna tko su bili ti izvori tih velikih sredstava i tu se posebno vidi da ti nepoznati izvori skaču u izbornim godinama, što znači da je stranka u to vrijeme trošila puno više sredstava', ističe Zelić. Danas je vrijeme da se takvim malverzacijama, ako ih je bilo, stane na kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene