Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši gradonačelnik

Gordan Matković novi osječki dogradonačelnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za novoga osječkog dogradonačelnika na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća većinom glasova izabran je bivši gradonačelnik Gordan Matković (HSP), čime je popunjen novi saziv Gradskoga poglavarstva.

U novome Poglavarstvu od devet članova po četiri člana imaju HSP i HDZ, a jednoga HSU. Matkovićev izbor na današnjoj sjednici poduprli su vijećnici vladajuće većine HSP-HDZ-HSU, vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a vijećnici kluba HDSSB-HSS napustili su sjednicu jer nisu željeli sudjelovati u glasovanju.
Matković, koji je bio gradonačelnik u vrijeme bivše koalicije (HSP-SDP-HNS-HSU), nakon osnutka nove koalicije polovicom siječnja dao je ostavku na dužnost gradonačelnika, a za novoga gradonačelnika izabran je Anto Đapić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bianca Matković odgovara 'Sve što sam radila, radila sam časno i na korist Hrvatske' Slika nije dostupna Klizište ispod cijelog sela 'Gledam kako propada ono što smo žena, djeca i ja napravili'

S obzirom na to da je Matković prije najavljivao kako nakon ostavke neće biti dio novoga Poglavarstva, nego će aktivirati mandat u Gradskome vijeću, novinari su ga pitali je li na njega bilo pritisaka da promijeni mišljenje. Matković je odgovorio kako je dužnost dogradonačelnika preuzeo u skladu s voljom i zahtjevom svoje stranke te da 'nikada nije bilo upitno je li izvan ili unutar tima'. Potvrdio je kako mu je prvobitna opcija bila preuzimanje dužnosti predsjednika Gradskog vijeća, ali, rekao je, budući da je to mjesto u pregovorima pripalo koalicijskome partneru HDZ-u, prihvatio je potrebu i zahtjev stranke te gradonačelnika Đapića da se uključi u rad Poglavarstva kao dogradonačelnik, što je, dodao je, preozbiljno mjesto da bi o tome mogao kalkulirati.

Odgovarajući na upite vijećnika kako će se riješiti pitanje kioska, zbog čijeg je postavljanja i davanja u podzakup već zakupljenoga gradskog zemljišta pokrenuta istraga protiv bivšeg direktora osječkoga Gradskog prijevoznog poduzeća (GPP) Darka Markovića i dvojice osječkih poduzetnika, gadonačelnik Đapić je rekao kako će se uskoro raspisati natječaj za postavljanje kioska, ali vjerojatno ne samo onih zbog kojih je pokrenuta istraga, nego i ostalih u gradu jer su, kako drži, naknade za postavljanje vrlo niske u odnosu prema drugim gradovima. Najavio je i donošenje novoga gradskog pravilnika o postavljanju kioska i najmu gradskog zemljišta.

Na prijedlog vijećnika HDSSB-a Krunoslava Ižakovića da se održi tematska sjednica o poslovanju gradskih poduzeća zbog navodnih gubitaka, Đapić je odgovorio kako Poglavarstvo drži da nema potrebe za tematskom sjednicom jer bi ona 'implicirala da je stanje u tim tvrtkama dramatično', a ono, kako tvrdi, nije takvo. Pokaže li se potreba da se raspravlja o stanju u nekoj tvrtki, od toga ne bježimo, ali smatramo kako nema potrebe za stvaranjem dojma izvanrednosti jer nijedna tvrtka nije u takvom stanju, ustvrdio je Đapić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene