Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se očitovanje

Djeca veličala Tita i partiju? 'Recitirala su Ćopića i Nazora, ne znam čemu pompa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'Žene u Domovinskom ratu' traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca. Smatra da se djecom manipuliralo u političke svrhe.

Dječja pravobraniteljica zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja očitovanje o sudjelovanju djece iz Osnovne škole Bobota na nedavnoj obljetnici ustanka u Srbu.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija Dječja pravobraniteljica upozorava Prijava za nasilje među djecom ima sve više, no koliko u njima ima istine? ''Neki roditelji pišu ružne komentare o drugoj djeci''

Sve je prijavila zadarska Udruga - Žene u Domovinskom ratu. Traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca, jer smatraju da se djecom manipuliralo u političke svrhe. Tvrde da su na događaju recitirali neprimjerene stihove o Titu.

Ravnateljica spomenute škole, koju većinski pohađaju djeca srpske nacionalnosti od svega se ograđuje, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja se još nije očitovalo.

'Stihovi u kojima djeca spominju i veličaju Tita i partiju - "ako me netko pita, reći ću im da sam za partiju i za Tita", a da ne kažem krvnike, sjekirice i ostala oružja kojima će se boriti protiv neprijatelja. Ne mogu rasuditi zbog čega su dovedeni i zbog čega recitiraju takve pjesmice', kazala je Ivana Haberle iz Udruge "Žene u Domovinskom ratu"  

"Djeca, posebice manja djeca, u pravilu ne znaju što se zbivalo. To su ispolitizirane situacije i ne treba ih u to uvlačiti", rekla je Ivana Klarić Milas, dječja pravobraniteljica.

Organizatori skupa iz Srpskog narodnog vijeća smatraju da u ovom slučaju ništa nije sporno, pa ni stihovi za koji zadarska braniteljska udruga kaže da su radikalni. Kažu da su djeca došla s roditeljima.

"Djecu su roditelji dovezli. Sada škole ne rade, mi nismo surađivali sa školama u organizaciji skupa. Pojedina djeca su izrazila želju da odrecitiraju neke pjesme s kojima inače nastupaju.

Govorili su Branka Ćopića, Vladimira Nazora, predsjednika ZAVNOH-a, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske. Stvarno ne vidim zašto sva ta pompa", odgovorio je na to Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene