446053
446053
446053
446053
446053

Djeca veličala Tita i partiju? 'Recitirala su Ćopića i Nazora, ne znam čemu pompa'

Udruga 'Žene u Domovinskom ratu' traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca. Smatra da se djecom manipuliralo u političke svrhe.

 
 
 
 
Što su djeca radila na obljetnici u Srbu? (Video: Dnevnik Nove TV)
Što su djeca radila na obljetnici u Srbu? (Video: Dnevnik Nove TV)

Dječja pravobraniteljica zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja očitovanje o sudjelovanju djece iz Osnovne škole Bobota na nedavnoj obljetnici ustanka u Srbu.

Sve je prijavila zadarska Udruga - Žene u Domovinskom ratu. Traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca, jer smatraju da se djecom manipuliralo u političke svrhe. Tvrde da su na događaju recitirali neprimjerene stihove o Titu.

Ravnateljica spomenute škole, koju većinski pohađaju djeca srpske nacionalnosti od svega se ograđuje, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja se još nije očitovalo.

'Stihovi u kojima djeca spominju i veličaju Tita i partiju - "ako me netko pita, reći ću im da sam za partiju i za Tita", a da ne kažem krvnike, sjekirice i ostala oružja kojima će se boriti protiv neprijatelja. Ne mogu rasuditi zbog čega su dovedeni i zbog čega recitiraju takve pjesmice', kazala je Ivana Haberle iz Udruge "Žene u Domovinskom ratu"  

"Djeca, posebice manja djeca, u pravilu ne znaju što se zbivalo. To su ispolitizirane situacije i ne treba ih u to uvlačiti", rekla je Ivana Klarić Milas, dječja pravobraniteljica.

Organizatori skupa iz Srpskog narodnog vijeća smatraju da u ovom slučaju ništa nije sporno, pa ni stihovi za koji zadarska braniteljska udruga kaže da su radikalni. Kažu da su djeca došla s roditeljima.

"Djecu su roditelji dovezli. Sada škole ne rade, mi nismo surađivali sa školama u organizaciji skupa. Pojedina djeca su izrazila želju da odrecitiraju neke pjesme s kojima inače nastupaju.

Govorili su Branka Ćopića, Vladimira Nazora, predsjednika ZAVNOH-a, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske. Stvarno ne vidim zašto sva ta pompa", odgovorio je na to Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se