Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema gužvi

'Kontraindikacija cjepiva protiv H1N1 je alergija na jaja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navale nema, a cijepe se uglavnom umirovljenici i kronični bolesnici.

Svaki pacijent prije cijepljenja mora pročitati: informacije o cjepivu, popis nuspojava, te potpisati izjavu da cijepljenju pristupa dragovoljno.Cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine počinje u ponedjeljak. Za primjer svim građanima cijepili su se vodeći hrvatski infektolozi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Sezona je iza ugla Stiže 500 tisuća doza cjepiva protiv gripe: "Virus jako brzo evoluira i brzo se mijenjaju sojevi"

'Cijepiti se protiv influence pandemijske ili sezonske može i korisno je svima. Jedina kontraindikacija je alergija na jaja, jer se cjepivo proizvodi na jajima. Nikakvih drugih kontraindikacija nema', rekao je prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog Klinike za zarazne bolesti.

>> VIDEO U središtu pandemije: Jedan dan na Zaraznoj

Sve nuspojave novog cjepiva liječnici zagrebačke klinike za infektivne bolesti dobro poznaju. 'Postoje blaže sistemske reakcije, onaj drugi dan ste malo slomljeni', rekla je dr. Adriana Vince, infektologinja Klinike dr. Fran Mihaljević. Do sada su se cijepili uglavnom kronični bolesnici. 'Uključivo po napucima Ministarstva zdravstva, mi ćemo postupiti točno onako kako su oni rekli', rekao je dr. Ivan Valek, epidemiolog iz Osijeka. U zavodima za javno zdravstvo telefoni ne prestaju zvoniti. 'Najviše ih zanima zašto je u Kanadi povučeno cjepivo, to je jedno od pitanja, a pitaju i za nuspojave', rekla je Vladimira Lesnikar, epidemiologinja Zagreb. Za primjer građanima cijepili su se i splitski epidemiolozi. 'Svi ljudi koji su u riziku da dobiju ozbiljniju bolest ako se inficiraju s tim virusom bi se trebali cijepiti', rekao je dr. Nikica Brdarić.

Podsjetimo, diljem Hrvatske distribuirano je 140 tisuća doza cjepiva za pandemijsku gripu a prednost kod cijepljenja imaju rizične skupine - kronični plućni bolesnici, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s kroničnim bolestima od šest mjeseci do tri godine starosti te zdravstveni djelatnici. Hrvatska je ukupno kupila 1,5 milijun doza cjepiva protiv svinjske gripe 'Focetria' farmaceutske kompanije Novartis. Daljnje količine cjepiva za pandemijsku gripu očekuje se tijekom prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene