Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju se dogovoriti

BORBA ZA NOVAC Između Prgometa i Petrova stoji 3,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajedno su osvojili mandate, a onda se raskolili. No priča između Drage Prgometa i MOSTA nije gotova.

Između njih stoji gotovo 3,5 milijuna kuna koje će MOST dobiti kao naknadu izborne promidžbe, ali i više od 320 tisuća kuna na godinu koje se dodjeljuju strankama po osvojenim mandatima. Novac je to od kojeg se ne odustaje bez borbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Prgomet demantirao tvrdnju da je s SDP-om dogovorena premijerska funkcija

Sa osvojenih 19 mandata u izbornoj noći, stranka MOST, odnosno jedini njezin član Božo Petrov dobit će naknadu troškova izborne promidžbe u milijunskom iznosu od 3 420 000,00 kuna.

'Ne može dobiti nitko drugi nego samo stranka sa mandatima koje dobiva', objasnio je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

MOST nezavisnih lista sastao se na Plitvicama

Hoće li kandidati koji su na MOST-ovoj listi ušli u Sabor dobiti dio kolača ovisit će isključivo o volji Petrova. To znači da Drago Prgomet koji više nije dio Mosta, dio tog novca može tražiti jedino od Petrova. No ne mora ga i dobiti. 

Za svaki osvojeni mandat stranka na godinu dobiva više od 320 tisuća kuna ovisno o spolu zastupnika. Za MOST to znači više od 6,5 milijuna kuna na godinu. Svoj dio Prgomet može uzeti jedino ako prije konstituiranja Sabora osnuje svoju stranku.

U ovom trenutku prema službenim rezultatima izbora u Saboru će biti osam stranaka. Od 151 zastupnika u fotelje će sjesti 128 muškaraca i 23 žene. Najmlađi zastupnik je Ivan Sinčić, a najstariji Miroslav Tuđman.

Nakon rokova za žalbe i očitovanja Ustavnog suda postat će službeni, a Državno izborno povjerenstvo tada će ih predati predsjednici. Nakon objave konačnih rezultata izbora kreće rok od 20 dana unutar kojeg Sabor mora održati svoju konstituirajuću sjednicu, a predsjednica imenovati mandatara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene