Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog više problema

Novi Ovršni zakon: Fina zaprimila tek 28 zahtjeva za naplatu plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljivan je kao efikasan mehanizam kojim će radnici brže utjerati neisplaćene plaće, i to direktno preko Fine, umjesto sudskim putem. No od stupanja na snagu novog Ovršnog zakona, Fina je zaprimila tek 28 zahtjeva za izravnu naplatu. Jedan od problema je i potvrda o neisplati plaće koja im je potrebna, a koju poslodavci nevoljko daju.

Za Zlatana hrvatska realnost. Na poslu je svaki dan, a plaće u novčaniku nema. U sličnoj situaciji, zbog blokiranih ili neblokiranih računa poslodavaca, gotovo je 100 tisuća radnika. 'Pokrivamo se nekako, podstanari jesmo, krpamo se s režijama, kreditima, kako znamo i umijemo, realnost je takva', kaže Zlatan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu zadovoljni Laburisti: Fiksiranje tečaja je vatrogasna mjera Slika nije dostupna 'Vlada je izgubila kompas' Vlada outsourcingom planira uštedjeti 700 milijuna kuna na godinu

A trebao ju je promijeniti novi Ovršni zakon i to utjerivanjem neisplaćenih plaća direktno preko Fine. No otkad je na snazi, mjesec dana, tek 28 radnika podnijelo je zahtjeve za izravnu naplatu. 17 ih je naplaćeno. 'Tu postoji procedura, veoma dugotrajna procedura', kaže Zlatan.

A zove se neizdavanje potvrde o zarađenoj, a neisplaćenoj plaći, koja ima snagu ovršne isprave. S ciljem da se njezino neizdavanje proglasi kaznenim djelom, sindikati su pred Saborom zastupnicima dijelili letke. 'Jedna takva kaznena odredba bolno nedostaje da bi se neisplata plaće mogla kazneno sankcionirati', kaže predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

>> Hrvatski sabor sutra o prijedlogu izmjena zakona o predškolskom odgoju

Inicijativa u Saboru dolazi od laburista. Kaznena prijetnja, smatra Lesar, povećala bi disciplinu poslodavaca. 'S time da kazneni zakon omogućava da ako poslodavac naknadno isplati plaću, može biti oslobođen kaznene odgovornosti', kaže Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

'Ono što sam rekao na odboru za pravosuće, da ćemo vidjeti u jednom segmentu koliko i što možemo, Mi smo prvi put kao Vlada to u praksi primijenili da bude isprava po kojoj se može postupati, dosad je bilo mrtvo slovo na papiru', kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Kazneno odgovarati za nedavanje jednog papira, smatraju u Udruzi poslodavaca, nije primjereno. 'Ili predlažemo da se svi poslodavci preventivno stave u zatvor da osjete što je biti u zatvoru i da onda vode biznise i poslove, da znaju što im slijedi ako naprave bilo kakvu grešku', kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Nedavanje isplatne liste već sada poslodavca stoji od 60 do 100 tisuća kuna. Puno više od isplate jedne prosječne plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene