Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najveća svjetska plimna turbina postavlja se u Sjevernoj Irskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća morska turbina na svijetu, koja struju proizvodi iz snage koja nastaje promjenama plime i oseke, trebala bi tijekom dana biti postavljena u tjesnacu na ulazu u zaljev Strangford Lough u Sjevernoj Irskoj.

Morska voda iz zaljeva površine 150 četvornih kilometara prazni se kroz uski kanal površine 0,5 sa 8 kilometara između sela Portaferryja i Strangforda, stvarajući plimnu bujicu snage 4 metra u sekundi, koju bi trebala iskoristiti turbina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plima i oseka VIDEO Jeste li ikad vidjeli ovakvo što? Slika nije dostupna Čista toplinska i električna energija Od životinjskog izmeta stvaraju energiju

Turbina SeaGen, vrijedna 12 milijuna funti (oko 110 milijuna kuna), trebala bi ispočetka stvarati 1,2 megavata struje, što je dovoljno za opskrbu tisuću domaćinstava u ljetnom razdoblju, tvrdi tvrtka Marine Current Turbines iz britanskog Bristola.

SeaGen će raditi poput podvodne vjetrenjače, a proizvođač tvrdi da će biti praktički bešumna, gotovo potpuno uronjena u vodu, bez štetnih plinova i s neisrpnim izvorom energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene