Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak iz 'smeća' je težak

CRNA PREDVIĐANJA: 'I kod nas će početi rezovi à la Grčka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudeći prema ocjeni bonitetne agencije Standard&Poors, reforme Vlade nisu dovoljno brze ni duboke.

Zbog toga i zbog teškog gospodarskog stanja, izgledi ekonomije su negativni. Stručnjaci smatraju da će biti potrebno još rezova da bi se izašlo iz krize.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Bonitetne agencije smatraju da je provedba Vladinog programa reformi tek djelomična. Stručnjaci podsjećaju da je za svaku državu povratak iz neinvesticijskog rejtinga ili 'junka' u gornju klasu jako težak te da većini država to nije uspjelo. Ekonomist Dragan Tomaševski smatra da je dolazak MMF-a u Hrvatsku samo pitanje vremena.

'Trećina zaposlenih u Hrvatskoj radi u javnoj službi, to je neodrživo. Znači počet će kod nas rezovi à la Grčka. Po desetak tisuća, pa 15 tisuća pa još više. Nažalost to je neminovno. Mi smo potrošili nešto više od godine dana tako da je vjerujem tijekom sljedeće godine to je tu', smatra Tomaševski.

>> Kreditni rejting bi nam mogao biti GORI OD SMEĆA

Jedino agencija Fitch hrvatski kreditni rejting drži na investicijskoj razini sa oznakom BB- i negativnim trendom. Agencija Moodys ga je srušila na neinvesticijsku razinu zvanu 'junk' kao i Standard&Poor's koji je sada promijenio i izglede u negativne. No ipak postoji i niža razina ispod neinvesticijske i Hrvatska je upozorena da bi joj rejting mogao ići u tom smjeru.

Loši izgledi kreditnih agencija samo potvrđuju mnoga predviđanja da je pred Hrvatskom još jedna, peta za redom, recesijska godina. Godina u kojoj Hrvatska traži put oporavka, ali ga, izgleda, još ne može naći.

Ljubo Jurčić objašnjava da je Hrvatska u opasnosti da padne i stepenicu niže od junk rejtinga u tzv. visoko spekulativnu razinu.

'U dugom roku tri, pet ili deset godina mali su izgledi da ćete vratiti svoju investiciju ako uložite u Hrvatsku. No bez obzira na to pravi investitori oni puno detaljnije znaju situaciju u Hrvatskoj i zbog toga i bez ove odluke Agencije oni ne ulažu u Hrvatsku', kaže Jurčić koji dodaje i kako davanje autocesta u koncesiju Hrvatskoj neće pomoći da se izvuče iz golemih dugova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene