Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među prvima progovorio

Mravak: Slušao sam Barišića i angažirao Fimi mediju, inače bi me smijenili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje HDZ-u, njegovom nekadašnjem predsjedniku i premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju 'Fimi media' nastavlja se danas svjedočenjem bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka.

Mravak je opširno opisao kako je HEP poslovao s Fimi medijom Nevenke Jurak. Ispričao je kako ga je Mladen Barišić, koji je bio visoko pozicioniran u HDZ-u, zvao i zamolio da organizaciju domjenka HEP-a povjeri Fimi mediji. On je, pak, njegovu molbu shvatio kao naredbu jer bi odbijanje zamolbe značilo njegovu smjenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media"

'U razgovoru s kolegama znao sam da odbijanje takve zamolbe ne bi bilo dobro, jer je jedan kolega već bio zbog toga smijenjen', prisjetio se Mravak.

Tako je s Fimi medijom poslovao od 2005. do 2009., a ukupna vrijednost poslova iznosila je oko sedam milijuna kuna.  Mravak je pojasnio kako se prema Zakonu o javnoj nabavi, za iznose od 200.000 kuna rade pozivni natječaji. HEP je pozivao nekoliko poduzeća da se jave na natječaj, a Fimi medija dobivala je posao kad je imala najpovoljniju ponudu. Poslovi u vrijednosti iznad 200.000 kuna odvijali su se javnom nabavom, rekao je Mravak.

Dodao je kako ga je Barišić za vrijeme izbora 2007. tražio donacije za HDZ. U dva mu je navrata predao novac, 2009. godine dao mu je 300.000 kuna, a drugi dio iznosa dao mu je na Carini.

Mravak tvrdi da je naredba da se oko tri posto vrijednosti poslova koje HEP obavlja daje stranci, stigla je od premijera. Dodao je kako mu je tu informaciju rekao Barišić.

Mravak, koji je od Uskoka dobio tzv. oprosnicu koja ga štiti od kaznenog progona u ovom predmetu, jedan je od prvih šefova javnih tvrtki koji je progovorio o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija. HDZ i njegove bivše čelnike tereti se da su državu oštetili za više od 70 milijuna kuna.

>> Dočekali Sanadera: 'Drž' se Ivo, pravosuđe je uz tebe!'


Istovremeno tužiteljstvo tereti Mravka za više korupcijskih nedjela na štetu HEP-a, među kojima je i optužnica da je to poduzeće oštetio za oko 650 milijuna kuna prodajom jeftine struje mostarskom Aluminiju. U tom je slučaju pod sumnjom i Sanader, no optužnica protiv njega još nije podignuta.

Osim za korupciju, Mravka se tereti i za fiktivno zapošljavanje povratnika iz Australije koji je primao plaću u HEP-u, ali je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Suđenje za Fimi mediju nastavlja se ponedjeljak 17. rujna svjedočenjem bivšeg šefa Hrvatske poštanske banke Josipa Protege koji je, poput Mravka, o izvlačenju državnog novca iz institucija i tvrtki progovorio kada su protiv njega pokrenute istrage za neka druga kaznena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene