Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vještačit će se i ostalu odjeću

VIDEO: 3D rekonstrukcija ubojstva I. Hodak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vještak je utvrdio da na Šlogarovoj jakni nema čestica baruta.

U nastavku suđenja Mladenu Šlogaru okrivljenom za ubojstvo Ivane Hodak sudac Ivan Tudurić zatražio je dopunsko vještačenje prisutnosti barutnih čestica na ostaloj optuženikovoj odjeći jer je dosad vještačena samo njegova jakna na kojoj nisu pronađeni tragovi baruta.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić "HDZ-ov čovjek" Burna rekacija oporbe nakon Vladina prijedloga: "Ako on postane glavni državni odvjetnik, više ne možemo ništa očekivati" Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće

Na današnjoj glavnoj raspravi na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočila su tri vještaka balističara. Damir Tomašek iz Centra za kriminalističko vještačenje 'Ivan Vučetić' rekao je da nisu pronađeni tragovi barutnih čestica na jakni koja im je jedina dostavljena. Na upit suca kako objašnjava da na jakni nema tragova nakon devet mjeseci, vještak je rekao da to nije trebalo ni očekivati.

S njime nije bio suglasan vještak Vojin Maštruko koji je rekao da se tragovi čestica na odjeći zadržavaju jako dugo, odnosno da praktično ostaju trajno. Riječ je o mikronima, česticama tisuću puta manjima od milimetra koje ostaju u odjeći i nakon pranja.

Za Maštruka je moguće da je prilikom prvog hica žrtva svojim tijelom zaklonila ubojicu i privukla sve čestice na sebe. No, to ne može objasniti nedostatak barutnih čestica pri drugom hicu jer je ubojica bio izložen kontaminaciji, a jedino objašnjenje je da ubojica nije imao na sebi odjevenu jaknu. Vještak Maštruko zato smatra da bi ostali odjevni predmeti trebali sadržavati čestice baruta, a u suprotnom ne može objasniti nedostatak tih čestica. Na suđenju je prikazana i trodimenzionalna rekonstrukcija dvije verzije ubojstva Ivane Hodak.

Proturječan nalaz tragova kapljica krvi

Svjedočili su još vještak za balistiku i oružje Rade Stojadinović i vještak sudske medicine Dušan Zečević.

S obzirom na proturječne nalaze tragova kapljica krvi, Turudić je zatražio njihovo ponovno vještačenje te dopunsko sudsko medicinsko-balističko vještačenje na okolnost je li se žrtva mogla kretati nakon prvog hica ili je, kako smatraju balističari, odmah pala na tlo, nakon čega je iz neposredne blizine drugim hicem pogođena u glavu. Suđenje se nastavlja 9. i 12. ožujka, kada će biti pozvani vještaci za biološke tragove i psihijatrijski vještak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene