Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Pukanić

Đurovićeva obrana se žali na kršenje ljudskih prava i curenje podataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnički tim Svetozara Đurovića, jednog od osumnjičenih za ubojstvo novinara Ive Pukanića ustvrdili su danas da je njihov branjenik diskriminiran u proteklih deset mjeseci u pritvoru te osudili kršenje tajnosti istrage objavljivanjem pojedinosti u medijima, posebice iskaze zaštićenog svjedoka.

Jedan od branitelja Željko Žganjer rekao je na konferenciji za novinare da je odvjetnički tim dvaput pismeno izvijestio Državno odvjetništvo o kršenju tajnosti istrage, a posljednji put nakon što je u predzadnjem broju tjednika Nacional u cjelosti objavljen iskaz krunskog svjedoka u istrazi. Ustvrdio je da je riječ o očiglednom kršenju zakona koji propisuje da je svaka osoba dužna čuvati kao tajnu neki podatak koji sazna iz istrage i da je stvar na tužiteljstvu hoće li poduzeti odgovarajuće provjere. Žganjer je rekao da nisu podnijeli kaznenu prijavu i da bi bilo smiješno da odvjetnički tim podučava tužiteljstvo što je po zakonu dužno učiniti. Branitelji smatraju da sud treba utvrditi vodi li se istraga zakonito.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Zbog diskriminirajućeg postupanja prema njihovom branjeniku, odvjetnički tim podnio je pritužbu pučkom pravobranitelju. Ne bude li ona učinkovita, drugi Đurovićev branitelj Rajko Mlinarić najavio je da će tužiti državu i tražiti naknadu štete. Obrana tvrdi da je 55-godišnjem Đuroviću od pritvaranja jedno vrijeme bilo nezakonito zabranjeno nabavljanje knjiga i novina, televizije i radija. Njihovu branjeniku je, tvrde, oduzeto i pravo boravka na otvorenom te mu je dozvoljena šetnja samo ispred ćelije. Time mu je onemogućen bilo kakav kontakt s drugim zatvorenicima, a sve to je, kažu, suprotno pravilnicima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Branitelj su o tome izvijestili sve nadležne službe, no dobili su odgovor da se prema pritvoreniku postupa prema planu pojačanih mjera osiguranja zbog osobne sigurnosti pritvorenika. 'Koji to sigurnosni razlozi mogu opravdati takvo postupanje. Ne znam kako bi gledanje televizije i čitanje novina moglo ugroziti njegov integritet', zapitao se Žganjer. Svetozar Đurović državljanina Crne Gore uhićen je krajem listopada prošle godine, tjedan dana nakon ubojstva Ive Pukanića u dvorištu tjednika Nacional u Zagrebu. Sumnjiči ga se da je po nalogu Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam organizirao likvidaciju Pukanića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene