Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo u Medačkom džepu

'Opalio sam jedan metak prema njoj, a žena je pala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Staricu je ubio jer ga je pogledala 'izrazom teške mržnje poput boksača koji se sprema na udarac'.

Bivši pripadnik HV-a Josip Mršić danas je na sudu priznao da je u akciji Medački džep 1993. pucao prema starici za čije je ubojstvo optužen njegov suborac Velibor Šolaja pa je tužiteljstvo zatražilo prekid suđenja kako bi Mršića ispitali u svojstvu suosumnjičenika i donijelo odluku o nastavku postupka.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Mrsić je na rekonstrukciji zločina u ličkom selu Čitluk krajem travnja kazao da je ubio staricu, no danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio da ju je izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

'Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala', kazao je Mršić, dodajući da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom ispalio kratki rafal ili dva tri pojedinačna hica iz automata nakon čega je žrtva završila na tlu.

Prethodno je opisao kako je njegova postrojba na putu do Čitluka naišla na žestoku paljbu u kojoj je stradalo nekoliko hrvatskih vojnika, kao i da je u svakoj kući na području Medačkog džepa bio pravi arsenal raznog naoružanja.

Rekao je i da starica za kojom je ušao u podrum nije poslušala naredbu da izađe van. 'Primio sam je za ruku i izveo van, a kad smo izašli dolazi do te scene', prisjetio se Mršić. Dodao je da je pucao nakon što ga je žena, kojoj nije vidio ima li nešto u desnoj ruci, pogledala 'izrazom teške mržnje' poput 'boksača koji se sprema na udarac'.

Njegovu priču djelomično je potvrdio i sudionik akcije Damir Relić koji je prije godinu dana, također kao svjedok, izjavio da ne zna tko je pucao.

'Mršić je izveo staricu i pucao u nju, a Šolaja je bio kraj njega', kazao je svjedok. No, po njegovoj verziji priče starica je pala odmah nakon što je Mršić prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

Samo je svjedok Samir Kulašić, koji od početka jedini tereti Šolaju, ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja. Ispričao je da je ubojstvu prethodilo vrijeđanje, kao i pitanje 'gdje su ti sinovi?', na što je ona navodno kazala da su u Zagrebu.

VELIKI OBRAT Bivši pripadnik HV-a: 'Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio!'

'Starica se na kraju nasmijala, a Šolaja je ispalio prvi metak u nju. Ja sam okrenuo glavu jer je prikaz bio mučan, a potom sam čuo još jedan hitac iz kratkocjevnog oružja i ona bila mrtva', ustvrdio je Kulašić.

Njegov iskaz Šojala i njegovi odvjetnici od početka osporavaju ističući da Kulašić laže i da je su njegove optužbe motiviran time što ga je Šojala onemogućio u vojnom napredovanju.

Sudsko vijeće u konačnici je prihvatilo prijedlog tužiteljstva da se suđenje prekine dok se Mršića koji je priznao supočiniteljstvo ispita kao osumnjičenika.

Šojala je zajedno s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade 'Vukovi' Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene