Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranje 14 proizvođača

VIDEO: Sve opasnosti nosača za bicikle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše ili pogrešno montirani nosači bicikala, čest su uzrok prometnih nesreća. ADAC je testirao 14 nosača, od čega su 6 krovni nosači, a preostalih 8 su nosači koji se montiraju na stražnji kraj automobila.

'Rezultat testa pokazuje omjer kvalitete i cijene. Testirali smo jeftine proizvode, koji su na testu relativno slabo prošli, ali i skuplje proizvode koji su se pokazali boljima', kaže Volker Sander, voditelj testiranja. Uz montažu i rukovanje samim nosačem, testirana je i sigurnost u svakodnevnom prometu kao i u ekstremnim situacijama. Test je samo potvrdio poznate činjenice rukovanje krovnim nosačima nije jednostavno, moguće su i ogrebotine na automobilu, a osjetno utječu i na potrošnju goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grdosija u našem moru FOTO U Split uplovio najveći ratni brod na svijetu! Zbog nosača aviona na nuklearni pogon uplela se i Vlada Slika nije dostupna pripazite! Donesen novi zakon, ali još je puno upitnika: Znate li da zbog ovoga možete platiti 1000 kuna kazne?

Skuplji stražnji nosači su jedva nešto aerodinamičniji te zahtijevaju i kuku za vuču. Rezultatu su varirali od ocjene dobar do dovoljan. No, na pravoj su kušnji nosači bili kod testiranja u ekstremnim situacijama. Dok su test 'potpunog zaustavljanja s brzine od 100 km/h' svi kandidati dobro apsolvirali, velike su razlike uočene kod testa naglog izbjegavanja prepreke.

Usprkos nosaču bicikl pao

Kod Eufabovog modela Poker jedan je bicikl pao na bok što je, jasno, uzrokovalo i teška oštećenja dotičnog nosača. Izlazak vozača iz automobila više nije bio moguć. Slično se dogodilo i sa stražnjim nosačem proizvođača Eckla, modelom Ecklafant 3. Jedan je nosač puknuo te je konstrukcija djelomično završila na cesti.

Što se pak događa s nosačima u ekstremnom slučaju tijekom frontalnog sudara, pokazat će nam testovi u ADAC-ovom crash-test centru. Test se provodi pri maloj brzini od svega 30 km/h. Na nosaču su dva bicikla. Nosač Fabbri Bici (biči) 2000 Alu pokazao se najboljim od svih testiranih modela. Ipak, na stražnjem kotaču je pukao sigurnosni zatezač. Noćna mora za vozače je nosač Mont Blanc Discovery. Ovdje su se oba bicikla oslobodila i završila na poklopcu motora. Sigurnosni zatezači i nosači su potpuno uništeni. Nosač Frey d.frey classic je pokazao slične karakteristike.

Nemojte misliti da su stražnji nosači puno bolji. Naime, apsolutno su svi podbacili na crash testu. Nedovoljno osigurani bicikli su redovno, uslijed inercije, razbijali stražnje staklo. Kod nosača mft black-smiley, se dodatno od nosača odvojio i vanjski bicikl. Kako bi se lakše snalazili pri eventualnoj kupnji, na kraju pogledajte tablicu s ocjenama svih 14 testiranih modela. Dakle, niti jedan nosač nije zaslužio najbolju ocjenu. Šest je modela dobilo ocjenu dobar, sedam ocjenu zadovljavajuće dok je jedan model najslabije vrednovan ocjenom dovoljan.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene