Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u svemiru

Znanstvenik s Harvarda: Ipak smo sami!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći svjetski astronom poručio je kako nema previše nade u pronalazak života na drugim planetima jer su uvjeti na njima previše neprijateljski.

Da uistinu jesmo sami kazao je vodeći astrofizičar s Harvarda Howard Smith i to nakon što je analizirao 500 planeta i došao do zaključka kako na njima nema života. 'Otkrili smo da se ostali planeti uvelike razlikuju od našeg i prema životu se odnose na neprijateljski način', istaknuo je Smith dodajući kako otkriće zvijezde HD10180 koja je pobudila nade u nove oblike života zbog svoje sličnosti sa Zemljom, zapravo pada u vodu jer je planet preblizu svog Sunca i ujedno je ozračen.

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Turneja po SAD-u Predsjednica završila radni dio posjeta SAD-u, iseljenike pozvala da se vrate sa znanjem i iskustvom: "Jer je to puno važnije od novca"

>> VIDEO: Jesmo li spremni za izvanzemaljce?

Većina ostalih planeta ima eliptične orbite zbog kojih dolazi do velike razlike u temperaturama zbog kojih je nemoguć nastanak vode. Iako su znanstvenici s instituta u Washingtonu objavili kako će 'bez sumnje' pronaći tragove života na malenom stjenovitom planetu koje orbitira oko zvijezde crvenog patuljka Gliese otkrivenog u rujnu prošle godine, Smith ističe kako se ostali sunčevi sustavi jako razlikuju od našeg te da, i ako podupiru život, ne možemo stupiti u kontakt s njima.

No, Smith je rekao da i ukoliko špostoje izvanzemaljci, mi nismo i još dugo nećemo biti tehnološki u stanju komunicirati, tj. stupiti u bilom kakav kontakt s njima. 'Svaki pokušaj kontakta ograničen je na uzak krug oko Zemlje koji se proteže na 1.250 svjetlosnih godina od našeg planeta. Samo u toj udaljenost izvanzemaljci bi mogli pokupiti naš signal ili poslati nam svoj. No, još smo desetljećima ili čak stoljećima udaljeni od kontakata s njima', kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene