Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogodite što

Znanstvenici pronašli najstarije živo biće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli najstariji živući organizam na svijetu, i otkrili da je na Zemlji proživio već 200.000 godina i živi i dalje.

Radi se obliku divovske morske trave na dnu Sredozemnog mora. Australski znanstvenici napravili su sekvencu DNK uzoraka iz divovske morske trave, Posidonia oceanic, koja se proteže preko 40 podvodnih 'livada' od Španjolske sve do Cipra, prenosi Telegraph.

>> Ruski znanstvenici dosegli jezero staro 20 milijuna godina!

Analiza DNK objavljena je u žurnalu PLos ONE i otkrila je kako su pojedini primjerci te trave stari i do 200.000 godina. Dosad se smatralo kako je Tasmanijska biljka najstariji živući organizam sa svojih 43.000 godina dugovječnosti.

Profesor Carlos Duarte sa Sveučilišta Zapadna Australija, istaknuo je kako je ključ dugovječnosti te morske trave njezina mogućnost reprodukcije aseksualnim putem, odnosno kloniranjem. Dodao je da iako su morske trave najotporniji organizmi na planetu, njihov je broj počeo opadati, zbog obalnog razvoja i globalnog zatopljenja.

'Ako se klimatske promijene nastave, ishod za tu vrstu bit će jako loš', zaključio je Duarte. kao jedan od razloga istaknuo je i onaj najočitiji - ne mogu se jednostavno same pomaknuti i preseliti na neko gostoljubivije područje Mediterana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene