Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod antarktičkim ledom

Ruski znanstvenici dosegli jezero staro 20 milijuna godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski znanstvenici uspjeli su doći do najvećeg jezera pod antarktičkim ledom. Jezero Vostok je, pretpostavlja se, staro čak 20 milijuna godina, prenosi RT.

Danas su napokon uspjeli nakon 3.768 metara leda doći do površine spomenutog jezera bušilicom. Time im se otvorio i jedan nov, posve neistražen svijet, a veliko je pitanje što će sve uspjeti pronaći u tom jezeru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspada se Larsen C Prekrajanje obale Antartika: Jedna od najvećih santi leda krenula je na put oceanom Slika nije dostupna Objavili znanstvenici JEDNA OD NAJVEĆIH IKAD ZABILJEŽENIH Golema santa leda odvojit će se od Antarktike

>> Na Antarktici teče voda na -20

'Naši znanstvenici dovršili su bušenje na dubini od 3.768 metara i dosegli smo površinu jezera pod ledom', rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju RIA Novosti. To otkriće nudi i mogućnost za neke fundamentalne znanstvene spoznaje i otkrića, istaknuo je Sergej Lesenikov, glasnogovornik Arktičkog i antarktičkog instituta za znanstveno istraživanje.

Lesenikov je dodao i kako analiza mjehurića plina u ledu s tih dubina može pomoći i u razumijevanju klimatskih promjena. 'Kako je donji ledeni sloj formiran prije 400.000 godina, iz sastava plinova u tom ledu, moguće je doći i do saznanja kakav je bio sastav atmosfere prije 400.000 godina', rekao je Lesenikov.

'S tim podacima onda je moguće identificirati i prognozirati određene klimatske promjene u budućnosti, a to je vrlo važno', dodao je.

Znanstvenici su s bušenjem leda do jezera počeli još 1989. godine, a da jezero uistinu i postoji pod tolikim ledom, potvrđeno je 1996. godine. Dvije godine nakon toga bušenje je obustavljeno, jer se strahovalo da bi se njime mogle zagaditi njegove vode. Tek razvojem novih tehnologija, koje su smanjile te sumnje, nastavilo se bušenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene