Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu zapazili su da su biljne klice koje su se 48 sati namakale u proteinskoj otopini imale veći broj pora koje upijaju ugljikov dioksid i pretvaraju ga u kisik, rekla je Ikuko Hara-Nishimura, voditeljica skupine koja je provela istraživanje.
Pročitajte i ovo
Pronašli krhotine
Obalna straža potvrdila tragičan kraj potrage: "Svi su putnici poginuli. Došlo je do katastrofalne implozije"
Nevjerojatan slučaj iz Zadra
Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"
Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida
Ikuko Hara-Nishimura
'Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida', rekla je.
Druga prednost tog otkrića je u porastu proizvodnje škroba fotosintezom tijekom koje zelene biljke koriste ugljikov dioksid i vodu kako bi proizvele šećer i druge organske sastojke.
'To bi moglo utjecati na veću proizvodnju hrane i tvari za biogorivo', rekla je Hara-Nishimura, profesorica biologije.
Istraživači su došli do zaključka da se broj biljnih pora može učetverostručiti ovisno o zasićenosti otopine proteinom pod nazivom Stomagen.
Stomagen je jednostavno proizvesti kemijskim putem, ali je skup. Ekipa sada radi na njegovoj jeftinijoj proizvodnji, rekla je Hara-Nishimura, dodavši da bi rješenje možda bilo u genetskoj izmjeni biljaka kako bi im se povećao broj pora. Hina)