Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski istraživači objavili su u četvrtak da su pronašli način kako će smanjiti količinu ugljikova dioksida u atmosferi, što će pridonijeti uspješnijoj borbi protiv klimatskog zatopljenja i povećati ratarske prinose.


Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu zapazili su da su biljne klice koje su se 48 sati namakale u proteinskoj otopini imale veći broj pora koje upijaju ugljikov dioksid i pretvaraju ga u kisik, rekla je Ikuko Hara-Nishimura, voditeljica skupine koja je provela istraživanje.

Vezani članci Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Prodao automobil kako bi spasio stotine pacijenata u borbi s kisikom: ''Ljudi trebaju pomagati jedni drugima" Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Novi crni rekordi u Indiji: Sedam puta veća potražnja za kisikom, pacijenti u bolnicama umiru zbog neispravnih ventila

Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida Ikuko Hara-Nishimura

'Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida', rekla je.

Druga prednost tog otkrića je u porastu proizvodnje škroba fotosintezom tijekom koje zelene biljke koriste ugljikov dioksid i vodu kako bi proizvele šećer i druge organske sastojke.

'To bi moglo utjecati na veću proizvodnju hrane i tvari za biogorivo', rekla je Hara-Nishimura, profesorica biologije.

Istraživači su došli do zaključka da se broj biljnih pora može učetverostručiti ovisno o zasićenosti otopine proteinom pod nazivom Stomagen.

Stomagen je jednostavno proizvesti kemijskim putem, ali je skup. Ekipa sada radi na njegovoj jeftinijoj proizvodnji, rekla je Hara-Nishimura, dodavši da bi rješenje možda bilo u genetskoj izmjeni biljaka kako bi im se povećao broj pora. Hina)