Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv globalnog zatopljenja

Znanstvenici otkrili kako smanjiti količinu ugljikova dioksida u atmosferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski istraživači objavili su u četvrtak da su pronašli način kako će smanjiti količinu ugljikova dioksida u atmosferi, što će pridonijeti uspješnijoj borbi protiv klimatskog zatopljenja i povećati ratarske prinose.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu zapazili su da su biljne klice koje su se 48 sati namakale u proteinskoj otopini imale veći broj pora koje upijaju ugljikov dioksid i pretvaraju ga u kisik, rekla je Ikuko Hara-Nishimura, voditeljica skupine koja je provela istraživanje.

Pročitajte i ovo Admiral John Mauger Pronašli krhotine Obalna straža potvrdila tragičan kraj potrage: "Svi su putnici poginuli. Došlo je do katastrofalne implozije" Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"

Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida Ikuko Hara-Nishimura 'Veći broj pora znači i veću mogućnost apsorpcije ugljikova dioksida', rekla je.

Druga prednost tog otkrića je u porastu proizvodnje škroba fotosintezom tijekom koje zelene biljke koriste ugljikov dioksid i vodu kako bi proizvele šećer i druge organske sastojke.

'To bi moglo utjecati na veću proizvodnju hrane i tvari za biogorivo', rekla je Hara-Nishimura, profesorica biologije.

Istraživači su došli do zaključka da se broj biljnih pora može učetverostručiti ovisno o zasićenosti otopine proteinom pod nazivom Stomagen.

Stomagen je jednostavno proizvesti kemijskim putem, ali je skup. Ekipa sada radi na njegovoj jeftinijoj proizvodnji, rekla je Hara-Nishimura, dodavši da bi rješenje možda bilo u genetskoj izmjeni biljaka kako bi im se povećao broj pora. Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene