Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žena s transplantiranim licem smije se i puši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva osoba kojoj je transplantirano lice oporavlja se toliko dobro da se može bez problema izlaziti van iz kuće i voditi uobičajen život, a da ljudi na njoj ne primjete nikakve ožiljke ili bili što neobično.

Isabelle Dinoire iz Amiensa u Francuskoj primila je lice od donora nakon što joj je lice izmasakrirao njezin pas pokušavajući ju probuditi nakon što je uzela preveliku količinu tableta, koje su je umalo stajale života.
 
Samo godinu dana kasnije kirurg koji je izveo operaciju, Bernard Devauchelle, kaže kako se nastavlja tijek oporavka koji ide iznimno dobro.  

Pročitajte i ovo Uspješne transplantacije - 3 tri transplantacije u 24 sata Dramatični sati u KB Merkur i novi životi na dar: "Umjesto radosti bijelog Božića imamo radost transplantacija" Slika nije dostupna Revolucija u medicini Prvi put u povijesti - Uspješno presađeno mrtvo srce!

- Estetski gledano, transplantat se odlično prilagodio fizionomiji njena lica. Zanimljivo, osobe koje je nisu vidjele prije nesreće sada ju prepoznaju, kaže kirurg.

- No, najvažnije je da se ona ne mora skrivati pred ljudima, da ju izgled njenog lica ne podsjeća na to da je transplantirano i da se ne mora bojati da će to i drugi primijetiti, naglasio je važnost i psihološkog učinka oporavka svoje pacijentice.  

- Neki ožiljci se naravno još vide, ponekad dođe do upala na ponekim mjestima, no na većini lica ožiljci su gotovo potpuno nestali. Ako se još malo i našminka, ne vidi se apsolutno ništa, zadovoljan je Devauchelle.  

Živci su oživjeli, njeno lice reagira na dodir i promjenu temperature, povraćene su i sposobnosti pomicanja misića. Može se smijati, normalnio jesti i piti, a nije se odrekla ni cigareta. 

U početku se strahovalo da će tijelo 38-godišnje Isabelle, koja je u nesreći izgubila nos, usne i bradu, odbaciti tkivo donora. No, čini se kako sve ide iznad najoptimističnijih očekivanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene