Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A mislili smo da je 'na koljenima'

Zemlja uzvraća udarac globalnom zatopljenju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom prvih deset godina ovog stoljeća, razina Zemljinih oblaka spustila se za 30 do 40 metara, otkrili su NASA-ini znanstvenici.

NASA je do tog podatka došla proučavanjem i analiziranjem podataka dobivenih sa satelita Terra. Studiju koja pojašnjava zašto se razina oblaka spušta na Zemlji, objavljena je u žurnalu Geophysical Research Letters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neviđene temperature U ovoj se zemlji svi pitaju - gdje je snijeg: "Pratim prognozu 55 godina, ovo je za mene šok" Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive

>> Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stupnja Celzija

Problem smanjenja visine oblaka uglavnom je posljedica sve manjeg stvaranja oblaka na višim visinama. Glavni istraživač Roger Davies istaknuo je kako je vremenski period u kojem su podaci analizirani ipak premali, da bi se vukli konačni zaključci, no da se to može shvatiti kao upozorenje da se možda nešto iznimno važno događa u Zemljinoj atmosferi.

Sustavno smanjenje visine oblaka omogućilo bi Zemlji da se hladi prema svemiru učinkovitije, te bi na taj način smanjila temperaturu na svojoj površini i potencijalno usporila efekt globalnog zatopljenja. Zapravo se tu možda radi o mehanizmu kojeg je pokrenulo globalno zatopljenje i kojim se naš planet brani od takve promijene.

'Ipak ne znamo što točno uzrokuje smanjenje visine oblaka na globalnoj razini', ističe Davies. 'Mora da se radi o promijeni u šablonama cirkulacije oblaka, koja inače oblacima omogućava podizanje na veće visine', zaključio je Davies.

NASA-in satelit Terra nastavit će i dalje prikupljati podatke o visini oblaka, do kraja ovog desetljeća, a znanstvenici će nakon tog vremena vjerojatno imati bolje objašnjenje fenomena koji se evidentno događa u oblacima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene