Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Staklenički plinovi ugrožavaju

Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stupnja Celzija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su u utorak kazali da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova, temperatura na našemu planetu mogla povećati za 3,5 Celzijeva stupnja.

Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stupnja, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

No s obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva Celzijeva stupnja, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Nastojanja da se povećanje temperature, odnosno efekt stakleničkih plinova smanji bit će vrlo teška i iznimno skupa, zaključila je skupina znanstvenika koja je provela istraživanje o ispuštanju stakleničkih plinova za tvrtke Climate Analytics i Ecofys.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma 'trenutačno je možda izvan dosega', smatra glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pošto su Kina i Indija blokirale europske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obvezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja. Europske smjernice prema novom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon 2020. središnja je tema pregovora 194 sudionice UN-ove konferencije. (Hina)

Pročitajte i ovo Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju" Drvo je prvo, ilustracija Svako drvo je važno Zagreb je drugi najzeleniji europski glavni grad: "Možemo prepoloviti broj smrtnih stradanja tijekom najvećih toplinskih valova"



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene