Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne zna se zašto je globalno zatopljenje izostalo od 1999. do 2008., a nepoznati su i uzroci ledene zime koja je ove godine pogodila sjevernu polutku i klimatolozi moraju temeljito raditi žele li uvjeriti skeptičnu javnost da nam doista prijeti globalno zatopljenje.


Znanstveni odgovor nužan je jer dvojbe dovode u pitanje teoriju o zagrijavanju planeta emisijama stakleničkim plinova u vrijeme kada vlade planiraju uložiti milijarde dolara u obnovljive energije kako bi smanjile uporabu fosilnih goriva odgovornih za proizvodnju stakleničkih plinova.

Osim toga, kada je javnost već prihvatila teoriju o globalnom zatopljenju, otkriće da je UN-ov međuvladin panel za istraživanje globalnog zatopljenja pogriješio u procjeni topljenja ledenjaka Himalaje posijao je dvojbe. Dvojbe su dodatno narasle otkrićem elektroničke pošte koju su razmjenjivali stručni suradnici UN-ova panela, a koja je pokazala da su podatke usklađivali tako da oni podupru njihovu teoriju globalnog zatopljenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje! Slika nije dostupna Arktik za 30 godina ostaje bez leda!?

Znanstvenici ističu da istražuju zbog čega je zima bila nadasve ledena ove godine na sjevernoj polutki i zbog čega je nastupila stanka u rastu globalnih temperatura od 1998. s obzirom da se staklenički plinovi nastavljaju u velikim količinama emitirati u atmosferu.

'Ne postoji konsenzus' o tome zašto globalne temperature nisu narasle onoliko koliko smo predvidjeli 1998., ili 2005., rekao je Kevin Trenberth, čelnik Sekcije za analizu klime u Američkom nacionalnom centru za atmosfersko istraživanje. Dio objašnjenja leži u tome da nema dovoljno postaja za praćenje otapanja leda na Arktiku niti se analize rutinski provode.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (ICC) objavljeno je 2007., a sljedeće je najavljeno za 2014. U Britaniji je primjerice postotak odraslih osoba koje ne dvoje u globalno zatopljenje pao u siječnju na 31 posto u odnosu na 44 posto u siječnju 2009., pokazuje anketa Ispsos Mori objavljena ovog tjedna.

'Sunce bi moglo dati dio odgovora', navodi Jeff Knight iz britanskog Centra Hadley, a dio odgovora možda leži u razlikama u prikupljanju podataka te u ciklusu zagrijavanja oceana. Sunčeva aktivnost prolazi faze i od 2001. vjerojatno je u silaznoj fazi što znači da je Sunce nešto manje zagrijavalo Zemlju, navode znanstvenici.

'Ako sve te stvari zbrojite, ne postoji nešto što stvarno dovodi u pitanje ideju o globalnom zagrijavanju u 21. stoljeću', navodi Knight. Otapanje arktičkog leda dokaz je promjene u klimi, ističe Stein Sandven, čelnik norveškog Centra Nansen za praćenje promjena u okolišu i dodaje 'U zadnja tri desetljeća, osobito ljeti, artički led se smanjuje. U zadnje 3 do 4 godine led je pao ispod prosjeka zadnjih 30 godina'.

Rajendra Pachauri, predsjednik IPCC-a, rekao je Reuters da IPCC ne odustaje od svog izvješća iz 2007. da je čovjek svojom aktivnošću više od 90 posto odgovoran za globalno zatopljenje u zadnjih pola stoljeća.

'Napravili smo glupu pogrešku oko ledenjaka Himalaje. No u drugome su znanstveni dokazi utemeljeni', navodi Rajendra. IPCC je pogrešno predvidio da će himalajski ledenjaci nestati do 2035. godine.

Skeptik u pogledu opasnosti od klimatskih promjena Richard Lindzen, meteorolog na Massachussettskom tehnološkom institutu, rekao je kako zatišje u zatopljenju nije nikakvo iznenađenje kada se uzme u obzir opsesija desetinkama stupnja u 1980-im i ranim 1990-im.

Svijet se zagrijao 0,7-0,8 stupnjeva Celzijevih tijekom prošloga stoljeća. Lindzen očekuje da će analize pokazati u sljedećih nekoliko godina kako je skorašnje zatopljenje izazvano prirodnim uzrocima. 'Naprosto oscilira. Mislim da je najbolje objašnjenje ocean. Vremenski raspon za oceanske struje može biti u desetljećima'.