Obavijesti Video Pretražite Navigacija

WWF: Austrijskim smeđim medvjedima prijeti istrebljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijskim smeđim medvjedima prijeti istrebljenje jer od 35 primjeraka koje posljednjih 18 godina prate zaštitnici okoliša, prošle godine su pronađeni tragovi DNK samo dvojice muških medvjeda, prema priopćenju Svjetskog fonda za prirodu (WWF) objavljenog u petak u Beču.

"Na temelju nalaza dlaka i izmeta mogli smo potvrditi jedino nazočnost Đure (19) i njegovog sina Moritza (7) u masivu Kalkapen u središtu Austrije, navela je austrijska podružnica WWF-a.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Potpuna analiza preživljavanja austrijskih smeđih medvjeda, koju se vodi u suradnji s bečkim institutom za istraživanje divljih životinja FIWI, očekuje se sljedećih dana, prema priopćenju.

WWF i FIWI su mogli dokazati da je od 35 austrijskih medvjeda u zemlji, osim dvojice nedavno registriranih, njih 9 uginulo, a nije poznata sudbina 24 medvjeda.

Dvije organizacije brine podatak da su dva preostala primjerka mužjaci.

Posljednje tragove koje je ostavila Elsa (8), polusestra Moritza u Štajerskoj zabilježeni su početkom 2007. naglasio je "odvjetnik" smeđih medvjeda u Austriji George Rauer, stručnjak FIWI.

"Nadamo se da je u međuvremenu imala okot i da će se uskoro pojaviti s medvjedićima", dodao je. Pošto su se medvjedice sklone sakriti kako bi zaštitile mlade, stručnjaci drže da će se morati strpiti do svibnja da doznaju sudbinu Else i njezinog potomstva.

Moritz bi uskoro blage temperature trebale probuditi iz zimskog sna i očekuju ga na njegovim prostorima u šumama masiva Gornje Austrije i blizu Salzburga, rekli su stručnjaci. Njegovu majku Rosemarie smatraju nestalom od 2002.

I Đuro bi se trebao pojaviti u masivima Štajerske i Donje Austrije. On je posljednji od tri medvjeda uvezana iz Slovenije 1993. koji je živ, a otac je 22 mladih.

FIWI precizira da on posljednje tri godine bezuspješno traži novu partnericu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene