Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već do ljeta

Windays: U Hrvatsku stižu e-knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li knjige postati stvar prošlosti kad se uskoro počnu kupovati i čitati na internetu? Dolazak e-knjiga na naše tržište najavljen je na informatičkoj konferenciji u Rovinju - Windays. Mnogobrojni književni naslovi u digitalnoj bi ponudi trebali biti već do ljeta.

Kupuju se preko interneta, a čitaju na svim vrstama elektroničkih čitača. Vlastitu ćete biblioteku tako moći stvarati na samome uređaju ili pak virtualnom serveru. U svakome slučaju prašinu s njih više nećete trebati brisati. 'Već ovoga ljeta moći će korisnici umjesto dodatnog kofera knjiga i štiva koje nose na ljetovanje imati jedan tablet sa sobom ili elektronički čitač', kazao je Ivan Skender, operativni direktor sektora za marketing za poslovne korisnike HT-a.

Pročitajte i ovo Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama Slika nije dostupna Monte Librić Najmlađe oduševio dječji festival knjige

Prodaja e-knjiga svugdje u svijetu vrtoglavo raste. Pretpostavlja se kako će sve ikad odštampane i sačuvane knjige biti digitalizirane do 2015. godine. Iako stariji misle da je to za mlade jer umara oči, ipak nije tako. Na zaslonu računala možda, no modreni čitači, kažu, ne umaraju. Veličina slova može se podesiti prema željama korisnika a čitanju ne smeta ni jako sunčevo svjetlo. No činjenica jest da su modernoj tehnologiji ipak skloniji oni nešto mlađi.

Čitanje e-knjiga moglo bi im biti zabavnije, ali i jeftinije. 'U konačnici će izdavači odlučivati o krajnjoj cijeni knjiga, ali ona će u perspektivi biti i niže od papirnatih knjiga', kazao je Skender.

Stara dobra papirnata knjiga i zanimanje za nju vjerojatno nikad neće u potpunosti izumrijeti. To potvrđuje i gužva na preduskrsnoj rasprodaji knjiga u zagrebačkoj tvornici kulture, no mlađoj bi sestri možda ipak, na zadovoljstvo sviju, trebala prepustiti barem neke od svojih dužnosti. Elektroničke su knjige definitivno stvar budućnosti. Tko zna, možda će i prije no što mislimo naši školarci umjesto teških torbi nositi samo jedan uređaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene