Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Psihodelična riba koja živi na manjim dubinama oceana, uglavnom plivajući pri dnu, proglašena je novom vrstom, prema navodima iz znanstvenih časopisa.


Šarenu ribu, s prugama koje joj se protežu preko cijelog tijela, slučajno su otkrili instruktori ronjenja na otoku Ambon u istočnoj Indoneziji, nakon čega su kontaktirani stručnjaci koji su proveli DNK testiranje i zaključili da se radi o novoj vrsti.

Riba koju su nazvali 'psychedelica' (psihodelična) spada u porodicu grdobina, no posjeduje nekoliko osobina koje je razlikuju od ostalih. Plivajući pri morskom dnu, perajama se odgurava od pijeska te izbacuje vodu iz malih otvora kako bi se pomicala prema naprijed. Uz to, posjeduje i necentrirani rep zbog kojeg 'skakuće' na bizaran, kaotičan način.

Vezani članci Čišćenje ribe (Foto: Sceenshot/YouTube) Očisti ribu u manje od pola minute, ali njegovu metodu isprobavate na vlastitu odgovornost Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke, ali prehrambene navike su druga priča

Znanstvenici smatraju kako ovo otkriće pokazuje nevjerojatnu raznolikost regije i činjenicu da još uvijek postoji mnogo neotkrivenoga u Indoneziji i Koraljnom trokutu.