Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upoznajte najnoviju generaciju umjetničkih instalacija, koju vam predstavljaju MIT-jevi laboratoriji SENSEable City i ARES. Radi se o prilagođavajućem, daljinski upravljanom zaslonu, koji se sastoji od desetina robotskih, letećih 'pametnih piksela'.


Koncept je jednostavan i kaže kako baš kao i kod svake digitalne slike, koja se sastoji od nakupina sićušnih točaka raznih boja, tako i ovi leteći 'pametni pikseli', u pravom omjeru i određenim bojama, mogu prikazati sliku. Flyfire, kako je projekt nazvan, međutim, dodaje i treću dimenziju takvim slikama, jer se primjerice, lice Mona Lize, može prikazati izduženo i s oblinama u sve tri dimenzije.

Vezani članci Fail Pazite gdje parkirate! Zaboravio da s krovova vreba snijeg i led pa naučio važnu lekciju Slika nije dostupna Hrvatska znanstvenica s MIT-ja pomoću novih materijala želi svijet učiniti boljim

Sićušni helikopteri veličine su loptice za golf, a svaki u sebi ima LED žarulju, koja može mijenjati boje. U ARES laboratoriju su se pobrinuli da male letjelice lete savršeno precizno, no u ovom trenutku Flyfire je jedino dostatan za umjetničke instalacije velikog tipa, jer su robotski helikopteri još uvijek preveliki, no MIT-jevci rade na tome da ih toliko smanje, da ne moraju zauzeti, osim dijela jedne prostorije normalne veličine.