Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriven put Maya u zagrobni život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksički arheolozi otkrili su labirint kamenih hramova u podzemnim špiljama za koji su Maye vjerovali da su portali za zagrobni život, a u nekima su čak pronašli i ljudske kosti.

Hodajući kroz nagnuti tunel, istraživači su otkrili kamene ostatke 11 svetih hramova i ljudske kosti na Yucatanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "MJESEČEVA PRINCEZA" Otkrivena Mjesečeva tajna koja bi mogla otvoriti put širenju čovječanstva u svemir Slika nije dostupna 'Tamo je nešto...' NI STRUČNJACIMA NIJE POŠLO ZA RUKOM Klinac 'otkrio' zaboravljeni grad usred džungle

Arheolozi kažu da su Maye vjerovale kako je pronađeni podzemni kompleks, špilja ispunjena vodom koja vodi u suhe komore, uključujući i podzemnu cestu koja se prostire na 100 metara, bila put u mistični podzemni svijet, poznat kao Xibalba.

Prema svetom pismu Maya, Popol Vuh, ruta je ispunjena preprekama uključujući rijeke ispunjene škorpionima, krvlju i gnojem, rekao je Guillermo de Anda, jedan od istraživača.

Prema Mayama, duše mrtvih slijedile su mitskoga psa koji je mogao vidjeti noću. Iskapanja koja su se događala tijekom posljednjih pet mjeseci u špiljama Yucatana, otkrile su rezbarije u kamenju te lončiće i tanjure ostavljene mrtvima.

'Vjerovali su kako je život počeo ovdje, a da će u trenutku smrti otići na drugu stranu Xibalba, u svijet mrtvih. Špilje i bazeni imali su praktičnu svrhu, jer su bili korisni za skupljanje vode za svakodnevni život, ali imali su i važanu duhovnu sastavnicu, a taj je bio da su služili kao ulazak u podzemni svijet Maya', rekao je de Anda.

Maye su izgradile piramide i mnoga mjesta u južnom Meksiku prije nego su misteriozno napustile svoje gradove. Mučno putovanje do Xibalbae opisali su u svetom tekstu, originalno napisanom hijeroglifima, a kasnije su ih transkribirali španjolski osvajači.

Različite grupe Maya koje su naselile južni Meksika na sjeveru Guatemale i Belize imale su svoje ulaze u podzemni svijet koji su arheolozi otkrili na drugim stranama. To je gotovo uvijek bila špilja zakopana duboko u džungli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene