Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Osigurana prehrana čovječanstva u slučaju globalne kataklizme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoren je trezor Sudnjega dana. Banka je to u Norveškoj u kojoj je pohranjeno sjemenje svih biljnih vrsta na planetu, koje bi čovječanstvu mogle biti od životne važnosti u slučaju neke globalne kataklizme.

Noina arka ili trezor Sudnjeg dana sagrađen je u stijeni arktičkog otoka. U smrznutom tlu, 130 metara ispod razine mora, iskopan je tunel dug 120 metara. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zima zima, zube ima Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni? Slika nije dostupna Prijetnja domaćim vrstama Antarktika pod napadom invazivnih tuđinaca!

Neprocjenjivo blago dodatno štite čelična vrata i zidovi od armiranog betona debeli jedan metar. Ne čuvaju se neke velike svjetske tajne, već sjemenje voća, povrća i žitarica.

Noina arka rezerva je za banke sjemenja koje postoje u cijelom svijetu. Ovaj trezor ne može uništiti ni nuklaerna katastrofa ni nestanak struje. 

U banku stane tri milijuna sjemenki. Zamrznuto i sigurno moći će se sačuvati stotinama, pa i tisućama godina na temperaturi od -18 do -20 stupnjeva celzijusevih.

Cilj projekta je spriječiti izumiranje važnih biljnih vrsta.

- U prošlosti, kada su se u raznim incidentima i ratovima uništili uzorci, to je bilo to, nije ih više bilo. Sada ćemo zaustaviti nestajanje vrsta ovim trezorom, pojasnio je Cary Fowler, direktor projekta.

No, na ovaj način, što god se u bližoj i daljoj budućnosti bude događalo, čovječanstvo će imati zalihu sjemena poljoprivrednih kultura uz pomoć koje bi se mogla obnoviti proizvodnja hrane i tako možda spasiti budućnost ljudske vrste u slučaju nekakve globalne kataklizme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene