Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok svjetski vođe vode borbu oko sporazuma za smanjenje emisije štetnog ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova u atmosferu, još jedna čestica privlači pažnju i jednako onečišćuje atmosferu - crni ugljik.


NASA je u tu svrhu objavila animirani video, koji dočarava koliko je crni ugljik raširen u Zemljinoj atmosferi, koristeći satelitske podatke. Crni ugljik proizvod je nepotpunog sagorijevanja, a nastaje u industrijskoj proizvodnji, požarima, prometu, izgaranju ugljena u domovima te sagorijevanju goriva od biološke mase, prenosi AP.

Vezani članci Onečišćenje zraka u Zagrebu Zrak u Zagrebu ponovno loše kvalitete, građanima se savjetuje da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom Slika nije dostupna Globalno zatopljenje najviše će ugroziti Sredozemlje

>> Oceani nikad topliji

>> Ledenjaci se tope alarmantnom brzinom

No, ova čestica štetna je zbog toga, što upija sunčevu svijetlost u atmosferi te na taj način grije zrak i čini same atmosferske prilike vrlo nestabilnima, tvrde određeni svjetski stručnjaci za klimatske promijene. Na sve dosadašnje probleme s globalnim zagrijavanjem, sudionici summita u Kopenhagenu, čini se, na pomolu imaju i ovaj novi problem, a ne mogu se dogovoriti niti oko dosadašnjih.