Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski istraživači razvili su sustav za koji smatraju kako može pomoći ljudima da hodaju ubrzo nakon nesreće ili moždanog udara, prikazujući virtualnu sliku i pokreta njihovog tijela u stvarnom vremenu, uz pomoć kompjutera.


Sustav je napravila kompanija Motek Medical iz Amsterdama, a zove se HMB (Human Body Model). Tijelo pacijenta prikazano je kao kostur, mišići i živci. Znanstvenik je demonstrirao kako sustav funkcionira, tako što se popeo na traku za hodanje, a na tijelu su mu bile pričvršćene elektrode. U tom trenutku slika virtualnog tijela prikazala se na velikom ekranu, te se moglo vidjeti koji se točno mišić koristi i pokreće. Prikaz u stvarnom vremenu revolurionaran je, smatra direktor kompanije Michiel Westermann. 'Ta metoda je zaista unikatna. Odmah možete vidjeti što se događa s tijelom, a uvid u to može imati i liječnik.'

Istraživači tvrde kako se na taj način može ubrzati rehabilitacija pacijenata koji ponovo uče hodati. Beneficije od toga također mogu imati oni koji su pretrpjeli moždani udar ili stradali u prometnoj nesreći. Čak i atletičari mogu imati korisiti od ovog sustava, smatraju znanstvenici.

Vezani članci Policija, ilustracija U Savi kod Ivanić-Grada pronađeno tijelo muškarca, obdukcijom će se utvrditi njegov identitet i uzrok smrti Nina Božilov One su rekle NE maničnom vježbanju zadnjih pet minuta prije ljeta: "Nikad nećeš biti zadovoljan ako se koncentriraš na izgled"

Sustav HBM testira se u bolnicama u Izraelu i Americi. Kompanija očekuje da bi trebao biti spreman do početka 2010.