Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Uvrijeđeni' Ameri za Pluton

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Veličina nije važna, poruka je američkih protestnika, profesora i studenata Clydea Tombaugha, znanstvenika koji je 1930. godine otkrio Pluton, čiji kolege sada traže povratak Plutona u popis planeta. Izbacivanje Plutona s planetarne karte velik je udarac američkoj taštini, budući je to jedini planet koji je otkrio Amerikanac.

50-ak studenata i profesora sa Sveučilišta u Novom Meksiku prosvjedovalo je u dvorištu falkulteta, noseći majice na kojima je pisalo "Protestiramo za Pluton" i "Veličina nije važna". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevidljivi i opasni Tamni asteroidi i dalje prijete Zemlji Slika nije dostupna Otvorena sezona lova Otkriven planet gustoće stiropora

Protestu se pridružila i Tombaughova udovica Patricia, kao i sin Al.

Okupljenima se obratio profesor Bernie McNamara s riječima kako još nije vrijeme da se pišu novi udžbenici.
 
- Zašto ne? Zato što rasprava ni izbliza nije gotova, rekao je McNamara said.

Možda pravi razlog pobune leži u riječima jednog američkog astronoma koji kaže da je Clyde Tombaugh američki junak i da je to dovoljan razlog da Pluton ostane na planetarnoj karti Prosvjednici se nikako ne slažu s novim uvjetima koje svemirsko tijelo mora ispuniti da bi se zvalo planetom - a to je da bude dovoljno veliko da može manja tijela svojom gravitacijom zarobiti u orbiti i tako ih pretvoriti u svoje satelite ili da ih naprosto "otprši" u međuzvjezdani prostor i tako očisti i svoju orbitu i svoju putanju.

A problem kod Plutona, osim veličine, je i taj što mu se putanja djelomično poklapa s putanjom Neptuna.
 
Prosvjednici su podsjetili da pri donošenju odluke o "izgnanstvu" Plutona glasovanju nisu prisustvovali njihovi brojni istomišljenici.
 
Upravo zato rezultat glasovanja ne pokazuje opće mišljenje stručnjaka, dodao je McNamara podržavši peticiju koja je već pokrenuta s namjerom da natjera međunarodnu udrugu astronoma da promijeni svoju odluku.
 
No, pitanje imaju li prosvjednici doista argumentirane razloge da zatraže povratak Plutona među planete ili samo osjećaju da im je povrijeđena taština, možda postaje jasnije nakon izjave dugogodišnjeg kolege i prijatelja otkrivača Plutona.

- Clyde Tombaugh  je američki junak i već je taj razlog dovoljan da Pluton ostane na popisu planeta, rekao je profesor Herb Beebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene