Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi gel koji zaustavlja metke uskoro bi mogao postati sastavni dio opreme britanske vojske, tvrde tamošnji mediji.


Britansko ministarstvo obrane isplatilo je 100 tisuća funti maloj kompaniji za razvijanje specijalne supstance koja smanjuje i zaustavlja udar metka. Vjeruje se kako će dotični gel uskoro biti ugrađen u vojničke šljemove kako bi se smanjila kinetička energija metka ili dijela šrapnela, te na taj način povećala sigurnost vojnika.

Gel pod nazivom d3O, automatski se ukrućuje kada dođe u dodir s objektom velike brzine. 'Kada se gel pomiče polako, molekule klize jedna pored druge, međutim prilikom brzog udarca, skupit će se i stisnuti toliko da će postanu čvrsta kompaktna masa. Na taj način apsorbiraju energiju', objašnjava izumitelj Richard Palmer.

Vezani članci Slika nije dostupna Zaboravite kevlar, ovaj oklop zaustavit će i protuoklopne metke Slika nije dostupna Izmislio tuširanje bez vode!

Gel d3O već ima svoju primjenu u sportskoj opremi, te ga se može pronaći u skijaškim rukavicama, štitnicima za potkoljenice te u opremi za jahanje. Ugrađuje se u odjeću i opremu te na taj način može efektivno štititi od potencijalnih ozljeda.