Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro misija na Sunce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njegova toplina širi se kroz cijeli sustav, sa svjetlošću koju k tome isijava omogućava život na Zemlji, a njegova gravitacija drži planete u orbiti, koji tako zajedno s njim čine Sunčev sustav. To je, naravno, Sunce, a čovjek planira misiju na zvijezdu koja nam život znači.

Sljedeća NASA-ina sonda trebala bi se približiti Suncu više nego ijedna dosad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Punih devet godina Sonda Odyssey ima najduži radni staž na Marsu Slika nije dostupna Pozdrav iz dubine svemira Izvanzemaljci hakirali <i>Voyager 2</i>?

To bi nam trebalo pružiti zasad najdublji uvid u Sunčeve tajne. Sonda bi trebala biti lansirana 2015. godine, a istraživat će neke od najvećih misterija koje Sunce uporno skriva od našeg shvaćanja, a od ključne su važnosti za čovječanstvo.

- Istraživat ćemo stvari koje imaju izravan utjecaj na život na Zemlji, kaže Loren Acton sa Sveučilišta u Montani i članica tima koji priprema misiju te dodaje da je nevjerojatno uzbudljivo pripremati misiju na mjesto na kojem još nitko i ništa nije bilo.

Projekt je vrijedan 750 milijuna dolara, a letjelica, koja se gradi na Sveučilištu John Hopkins trebala bi biti sposobna izdržati temperatu od nevjerojatnih 1 426 stupnjeva Celzijusa.

Znanstvenike posebno zanimaju erupcije sunčeve energije, kada visokoenergetski nabijene čestice sa Sunca preplave Sunčev sustav, pri čemu se njihovo djelovanje itekako osjeti na Zemlji, npr. u vidu Aurore borealis te smetnjama u komunikacijskim, ali brojnim drugim sustavima.

Taj, tzv. solarni vjetar, također ugrožava astronaute, zbog čega je također nužno saznati više o prirodi te pojave.

Sonda će se Suncu približiti na nešto više od 6 milijuna kilometara. Iako ne zvuči fascinatno, radi se ipak o velikoj blizini, ako uzmemo u obzir da je Sunce od Zemlje udaljeno 150 milijuna kilometara, a njegova, tzv. corona (Sunčeva 'atmosfera') prži na temperaturi od oko milijuna stupnjeva Celzijusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene