Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kontracepcija za muškarce

Cjepivo koje smanjuje proizvodnju spermija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su testirali muško kontracepcijsko cjepivo koje se pokazalo jednako dobrim u prevenciji trudnoće kao i ženska pilula.

Cjepivo, koje privremeno zaustavlja proizvodnju spermija, pokazalo se tijekom testiranja vrlo efikasnim. Istraživači se nadaju kako bi ovo otkriće moglo potaknuti odgovornost za kontracepcijom kako kod žena tako i kod muškaraca. No, podaci iz prethodnih studija pokazali su da bi prepreka mogla biti žensko nepovjerenje u muškarce glede upotrebe takve vrste zaštite.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

U posljednjoj studiji u kojoj je sudjelovalo više od 1000 muškaraca, samo jedan od sto napravio je dijete, što je slično brojkama od 1 do 2 posto kod žena koje su postale trudne uzimajući oralnu kontracepciju. Testosteronska injekcija, koja bi se na tržištu mogla pojaviti za 5 godina, testirana je na grupi zdravih muškaraca od 20 do 45 godina, koji imaju barem jedno dijete u posljednje dvije godine. Voditelj projekta dr. Yi-Qun Gu kaže: 'Za parove koji ne žele koristiti žensku kontracepciju, opcije su ograničene na vazektomiju, kondome ili prekinuti snošaj. Naša studija pokazuje kako muška hormonalna kontracepcija može biti nova i korisna alternativa.'

Testosteronske injekcije reduciraju proizvodnju dva hormona čime se smanjuje proizvodnja spermija, no efekt je povratan. Proizvodnja se vraća u normalu nakon 4 do 6 mjeseci od prestanka uzimanja injekcija. 'Unatoč ohrabrujućim rezultatima, sigurnost ovog načina kontracepcije iziskuje dublje testiranje fokusirano na kardiovaskularnu te sigurnost prostate', dodao je dr. Gu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene