Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno kamenje

Asteroidi: Sreća da radi američki vojni teleskop!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Između Zemlje i Mjeseca u ponoć je proletio asteroid. Ovu veliku kamenu gromadu i još niz donedavno nepoznatih asteroida NASA-in svemirski teleskop uočio je tek krajem prošle godine.

Kako se Zemlja priprema na udar asteroida otkriva nam Korado Korlević, jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena. Zemljane i njihove uređaje može iznenaditi tek ono što još nisu otkrili, jer ima svemirskog kamenja koje kao da se sakrilo u crne rupe. Na Zemlju vreba nekoliko tisuća neotkrivenih asteroida. 'Ono što može tješiti je da je prije par dana krenuo u pogon jedan veliki vojni teleskop na Havajima, američki, Space defence, obrambene snage protiv onoga što dolazi iz svemira', rekao je Korlević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katastrofalan udar? Meteor veličine omanje planine kreće se prema Zemlji Slika nije dostupna Strah zbog Chelyabinska Rusi upozoravaju: Golemi asteroid kreće se prema Zemlji!

>> Pored Zemlje prolijeće asteroid

Svemirska straža, nazvana po knjizi Arthura Clarka, mreža je zvjezdarnica koja svijet čuva od kamenja iz svemira. Važnu ulogu imala je, sve do svjetlosnog zagađenja, i zvjezdarnica u Višnjanu, gdje je otkriveno 1.750 asteroida. 'Zanimljivo, otkada su oni počeli s radom, otkrili su više novih asteroida nego što ih je do tada uopće bilo poznato. Dakle, to je važno jer je njihov naglasak bio na asteroidima koji su potencijalno opasni', rekao je Boris Štomar iz Astronomskog društva Beskraj.

Prvi 'bliski susret' Zemlje i asteroida, izračunali su astronomi dogodit će se 2029., a pravi udar nebeskog tijela Aphoipis očekuje se 2036. godine. '2029. će biti samo spektakl preleta u blizini, možda nam pošto će doći jako blizu uništi koji satelit, jer će gotovo polizati Zemlju kad bude dolazio i tu prolazi kroz točku kaosa, i vraća se 2036. Tek nakon preleta 1929. mi možemo računati koja je njegova opasnost', rekao je Korlević. A ako opasnost bude prevelika u njegovo uništavanje uključit će se vojska, kako bi ga se riješila, sa jednim rafalom od tri puta po šest bojevih glava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene