Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne biste vjerovali na koji način je znanost došla do spoznaje o novoj vrsti guštera u Vijetnamu.


Radi se o vrsti Leiolepis ngovantrii, koja ima isključivo ženke, koje se razmnožavaju samokloniranjem, piše National Geographic. Kako je otkrivena ta vrsta? U jednom vijetnamskom restoranu.

Vezani članci Slika nije dostupna Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis Slika nije dostupna Najmanja zmija na svijetu - duga samo 10 cm

>> Globalno zatopljenje: Izumiru gušteri

Jedan od gostiju restorana, pijan i glasan, umalo je istrijebio tu nepoznatu vrstu, naručivši za sebe i prijatelje pržene guštere iz akvarija. Sva sreća da se u restoranu našao i lokalni znanstvenik, kojem je bilo čudno što se u tom akvariju nalaze zapanjujuće identični gušteri, jer Leiolepis gušteri se razlikuju po bojama između mužjaka i ženki.

Epizoda u restoranu

Najviše ga je zaintrigirala činjenica da su svi gušteri izgledali kao ženke pa je poslao fotografije herpetologu Leeju Grismeru, kako bi mu pomogao otkriti o kojoj se vrsti radi. Grismer je uhvatio prvi avion za Vijetnam, a nakon dugog leta i osam sati vožnje do restorana na motoru, obojica su otkrili kako su svi gušteri nestali, jer su završili na tanjurima gostiju.

'Kad smo napokon stigli tamo, pijani i ludi kuhar servirao ih je svim gostima', rekao je Grismer. Na svu sreću, to nisu bili i posljednji gušteri te vrste pa su vijetnamski znanstvenik i Grismer uspjeli prikupiti i spasiti neke od 70-ak guštera po lokalnim restoranima i iz okolnog područja. Za pomoć u njihovom pronalasku angažirali su i lokalnu djecu.

Nisu poput umjetnih klonova

Ti gušteri razmnožavaju se pomoću partenogeneze, kojom ženke mogu proizvesti svoj prirodni klon, bez potrebe za mužjakom. Za razliku od umjetnih klonova, klonovi ovih guštera nemaju identičan genetski kod roditelja.

Ta vrsta zbog nedostatka raznovrsnosti u genetskom smislu, vjerojatno neće opstati dugoročno gledano, no lokalno stanovništvo to ne brine. Glavno da dobro sjedaju na želudac. Tko još 'šljivi' znanost.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju