Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači sa sveučilišta Kalifornija u San Diegu u suradnji s istraživačima sa sveučilišta u Washingtonu otkrili su nove načine pomoću kojih hakeri mogu provaliti u osobne automobile. Otkriveno je , naime kako su posebno ranjivi novi automobili koji imaju bluetooth bežičnu tehnologiju.


U sklopu istraživanja korišteni su zvučni zapisi u čiji su kod istraživači unijeli zloćudni kod trojanskog konja. Na taj način uspješno su transformirali naizgled bezopasan zvučni zapis u potencijalni problem. Preko ove metode istraživači su uspjeli mijenjati softver unutar vozila, locirati automobil, otključati mu vrata, onemogućiti rad kočnica i sl.

>>Hakeri srušili stranicu Vlade!

Vezani članci PR Links Rijeka seli se na novu lokaciju! Slika nije dostupna Skriveni detalj iz kojeg možemo nešto naučiti

U svrhu očuvanja nepristranosti istraživači nisu istaknuli koje su atomobile koristili u istraživanju. Jedino su obznanili da se radi o automobilu kupljenom 2009. godine koji je opremljen sa manje kompjuterskog softvera nego što je danas uobičajeno.

U zaključku istraživanja je istaknuto kako je, zasad, još uvijek jednostavnije ukrasti automobil 'klasičnijim' hajerskim pristupom - direktnim spajanjem na automobil. Ostaje za vidjeti kako će autoindustrija odgovoriti na potencijalnu prijetnju koja je otkrivena u istraživanju.