Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila WMO

U 2010. rekordna koncentracija stakleničkih plinova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koncentracija plinova koji najviše pridonose učinku staklenika dosegnula je nove rekorde u 2010., objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija u izvješću.

'U 2010. godini u atmosferi je ponovno izmjerena rekordna razina stakleničkih plinova od predindustrijskog doba', dakle od 1750., izjavio je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. 'Čak i da danas uspijemo potpuno zaustaviti naše emisije stakleničkih plinova, što je daleko od stvarnosti, plinovi koji su već prisutni u atmosferi potrajali bi još desetak godina i nastavili remetiti krhku ravnotežu klime i Zemlje', rekao je Jarraud.

Staklenički plinovi hvataju dio sunčeva zračenja koje prolazi atmosferom i koja se zato zagrijava. Između 1990. i 2010., razlika globalnog zagrijavanja izazvana stakleničkim plinovima porasla je za 29 posto, a samo je ugljični dioksid odgovoran za 80 posto tog povećanja.

Ugljični dioksid (CO2), najvažniji je staklenički plin za koji je odgovoran čovjek. Njegova se koncentracija u atmosferi od 2009. do 2010., povećala za 2,3 promila, dakle više od prosjeka 90-ih godina (1,15 promila) i prosjeka u zadnjih deset godina (2,0 promila). CO2 se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva, primjerice nafte, te krčenjem šuma i prenamjenom zemljišta.

Pročitajte i ovo Suša, Ilustracija u drugom dijelu godine Svijet bi se trebao pripremiti: Stiže vremenski fenomen, pomno se prati razvoj događaja Slika nije dostupna Mala škola prognoze Znate li što staklenički plinovi čine Zemlji? Meteorolog Ivan Čačić otkriva odgovor koji bi nas trebao zabrinuti

Metan je drugi najodgovorniji

Metan je drugi najodgovorniji plin na učinak staklenika. Izazivaju ga različiti čimbenici, od gnojiva do odlagališta otpada. Nakon 'relativne stabilizacije od 1999. do 2006., koncentracija metana u atmosferi porasla je, znanstvenici još nisu sigurni koji su uzroci. Jedna od hipoteza je topljenje permafrosta na Antarktiku ili povećanje vlažnih područja u tropskim predjelima.

Zagrijavanju planeta pridonio je i dušikov oksid (N20), drugi plin s učinkom staklenika. U atmosferi je 2010. bilo 20 posto više tog plina u odnosu na 1750. godinu, koja se smatra početkom industrijskog doba. Učinak plina N20 na klimu u stogodišnjem razdoblju je '298 puta veći od učinka CO2, u jednakim emisijama", navodi WMO. Dodaje da N20 igra važnu ulogu u razaranju ozonskog omotača koji nas štiti od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka'. Porast emisija NO2 u zadnjih deset godina rezultat je korištenja dušičnih gnojiva, što je duboko poremetilo svjetski ciklus dušika.

WMO prati koncentracije stakleničkih plinova putem mreže svojih postaja razmještenih u 50 zemalja. Njegovo najnovije izvješće, 7. po redu od 2004., objavljeno je tjedan dana do početka UN-ove konferencije o klimi što će se održati u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.  Od 28. studenoga do 9. prosinca sudionici konferencije pokušat će pod okriljem UN-a ograničiti zagrijavanje Zemlje na 2 stupnja Celzijeva. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene