Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikrivali rezultate o klimi

Sveučilište lažiralo podatke o klimi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik Phil Jonesa našao se u središtu skandala nazvanog 'elektronička pošta o klimatskim promjenama'. Ispitala ga je policija, a prema neslužbenim izvorima profesor Jones se bavio lažiranjem rezultata o klimatskim promjenama.

Znanstvenik koji se našao u središtu skandala kada je ukradena elektronička pošta sa servera Sveučilišta Sjeverne Anglije razgovarao je s policijom o navedenim događajima, a izvor kaže da je bio tretiran kao žrtva koja je nakon krađe bila na meti ucjena i prijetnja smrću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici otkrivaju Slijedi 40 godina ekstremnih vrućina Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Uskoro ćemo znati jesmo li u ledenom dobu'

Policijski inspektor Julian Gregory je dodao: 'On je jedan od ljudi koji nam pomažu u provođenju istrage'. Istovremeno suradnici profesora Jonesa na području klimatskih promjena smatraju da mu se treba zabraniti sudjelovanje u postavljanju dnevnog reda UN-a. Eduardo Zorita, stručnjak u Europskim klimatskim trendovima, rekao je da će budući izvještaji UN-ovog Internacionalnog Panela klimatskih promjena izgubiti vjerodostojnost ako se dopusti sudjelovanje profesora Jonesa.

Profesoru Jonesu ukradena je osobna elektronička pošta koja je ubrzo objavljena na internetu, a koja ukazuje na zavjeru u kojoj se žele krivo prezentirati podaci o istraživanju klime kako bi se potvrdile tvrdnje o globalnom zatopljenju.

>> VIDEO: Filmom katastrofe otvoren summit o klimi

Jedna od inkriminirajućih prepiski ukazuje na to da profesor Jones predlaže korištenje trikova kako bi se prikrila činjenica da se temperature smanjuju, a ne rastu. U drugoj prepisci stoji njegova reakcija na smrt poznatog skeptika za klimatske promjene Johna Dalya u kojoj profesor kaže 'na neki čudan način ovo je dobra vijest!'.

Zorita upozorava kakosu neka polja istraživanja klimatskih promjena puna podvala, urota i krivo prikazanih zaključaka. Također, kaže da je na mnoga istraživanja utjecano na način da prikažu stanje gorim nego što stvarno je kako bi bilo u skladu s ostalim znanstvenim radovima.

Profesor Jones je dao izjavu u kojoj tvrdi kako potpuno stoji iza istraživanja provedenih na matičnom sveučilištu povezanima s istraživanjima o utjecaju čovjeka na promjenu klime. Odstupio je sa svojeg položaja profesora tijekom istrage,a optužbe na njegov račun nazvao je 'potpunim smećem'. Na sveučilištu se provodi i reevaluacija istraživanja koju vodi ekološki kemičar Peter Liss, koji je nove rezultate najavio za nekoliko dana.

Doktor Benny Peiser, direktor Britanske Fundacije Globalnog Zatopljenja kaže: 'Najvažnije je da sveučilište znanstveno potvrdi svoje stajalište dosadašnjih istraživanja. Za ovo trebamo potpunu providnost. Stvari će se samo pogoršati ako se ispostavi da podaci nisu vjedostojni.' 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene