Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S tri astronauta

Svemirski brod Sojuz spojio se s ISS-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski brod Sojuz s po jednim ruskim, američkim i nizozemskim astronautom spojila se u petak s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS), rekao je Ruski kontrolni centar za svemirske letove (Tsoup).

Sojuz TMA-03M se spojio s ISS-om u 19,19 sati po moskovskom vremenu (15,19 po srednjoeuropskom) navodi Tsoup u priopćenju. Spajanje se odvijalo automatski, precizira se.

Raketa s Rusom Olegom Kononenkom, zapovjednikom leta, Amerikancem Donom Pettitom i Nizozemcem Andre Kuipersom je poletjela u srijedu s kozmodroma Bajkonur u kazahstanskim stepama.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Slika nije dostupna IZGRADNJA PET GODINA Rusi imaju novi projekt: Ovo je plan za hotel u svemiru, cijena - prava sitnica

Šestomjesečna misija

Trojici astronauta misija će trajati oko šest mjeseci. Oni će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici priključiti Rusima Antonu Šklašerevu i Anatoliju Ivanišinu i Amerikancu Danu Burbanku, koji su poletjeli iz Bajkonura 14. studenoga. ISS će sada biti potpun sa 6 astronauta, nakon što su u kolovozu ukinuti letovi s posadom nakon gubitka jednog svemirskog broda za opskrbu Progress kojeg je lansirao Sojuz i koji je pao u Sibir.

Taj neuspjeh je uzdrmao povjerenje u tu raketu koja je imala 1.800 uspješnih lansiranja. Rusija je sada jedina zemlja koja može uputiti astronaute na ISS. Sjedinjene Države ovise o Rusiji za transport astronauta na ISS za najmanje 50 milijuna dolara po mjestu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene