Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljeno lansiranje Sojuza

Zbog nesreće Progresa astronauti na ISS-u 'odsječeni' od Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u četvrtak objavila prekid lansiranja raketa Sojuz nakon nesreće teretnog svemirskog broda Progres koji se srušio na Zemlju u srijedu nakon što nije uspio ući u pravu orbitu.

'Odlučeno je da se prekine s lansiranjem raketa Sojuz dok se ne utvrde uzroci nesreće', izjavio je u četvrtak ruski svemirski dužnosnik. Ruski teretni brod Progres M12-M s nekoliko tona materijala i hrane lansiran je u srijedu raketom Sojuz iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a trebao se spojiti u petak s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS).

No, nakon kvara na sustavu motora, Progres nije dospio u dobru orbitu i srušio se 325 sekundi nakon uzlijetanja, prenose mediji.

Brod je izgorio u atmosferi, a njegovi su ostaci pali na području Sibira. Progres je nosio gotovo tri tone zaliha, među kojima kisik, hranu i gorivo, za stanicu koja je u orbiti 350 km iznad Zemlje.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

Ruski centar za kontrolu svemirskih letova (CUP) priopćio je da ne treba evakuirati posadu s ISS-a nakon neuspjelog lansiranja, budući da su zalihe na ISS-u dostatne do dolaska idućeg broda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene