Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi pametni računalni software iskorištava mjerače ubrzanja ugrađene u mnoge novije laptope te u trenutku postaje jeftin nadomjestak za seizmograf!


Program se zove Quake Catcher i njegovim kreatorima je namjera olakšati, pojednostaviti i pojeftiniti proces detektiranja potresa, na način da se njime iskorištavaju mjerači ubrzanja ugrađeni u sve novije laptope, piše LA Times. Danas se ti mjerači ubrzanja ugrađuju u gotovo sve, od iPhonea, do Nintenda Wii, a to su zapravo minijaturni uređaji koji detektiraju pokrete. Umrežavanje mnogih laptopa s tim uređajima, uz korištenje ovog softwarea, moglo bi postojeće sustave za praćenje potresa uvelike nadograditi, ukoliko bi se ta mreža postavila duž tektonski aktivnih zona.

Vezani članci Korisnička podrška Korisnička podrška ima noćne more zbog ovakvih ljudi, pogledajte što im sve donose Pauk Koliko pauku treba da isplete cijelu mrežu? Kućna kamera snimila cijeli proces

Ideju za Quake Catcher znanstvenica Elizabeth Cochran, sa kalifornijskog sveučilišta u Riversideu, dobila je proučavajući računalni program Seismac, na računalu prijatelja. No, dok Siesmac mjeri tek vibracije pokojeg smijeha, Cochran se nada kako će njezin program pomoći znanosti u spašavanju života. Ipak, valja objasniti kako Quake Catcher zapravo funkcionira. Naime, laptop s tim programom instaliranim na njega, bilježi sva podrhtavanja, ali neće pokazivati podatke, osim ako nije umrežen s više drugih, i ukoliko druga prijenosna računala ne zabilježe ista podrhtavanja.

Ako ideja zaživi u domovima, školama i tvrtkama, možda bi se čitava stvar mogla pretvoriti u nekakvu vrstu predupozorenja. čak i prijenosna računala, koja nemaju mjerače ubrzanja, mogu premostiti tu prepreku, na način da im se putem USB priključka instalira sličan uređaj, okvirne cijene oko 250 kuna. Već oko 1000 osoba se umrežilo u Quake Catchers mrežu i prvi im je cilj pokriti područje Kalifornije, a nakon toga i šire.