Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Quake Catchers

Mreža laptopa za otkrivanje potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi pametni računalni software iskorištava mjerače ubrzanja ugrađene u mnoge novije laptope te u trenutku postaje jeftin nadomjestak za seizmograf!

Program se zove Quake Catcher i njegovim kreatorima je namjera olakšati, pojednostaviti i pojeftiniti proces detektiranja potresa, na način da se njime iskorištavaju mjerači ubrzanja ugrađeni u sve novije laptope, piše LA Times. Danas se ti mjerači ubrzanja ugrađuju u gotovo sve, od iPhonea, do Nintenda Wii, a to su zapravo minijaturni uređaji koji detektiraju pokrete. Umrežavanje mnogih laptopa s tim uređajima, uz korištenje ovog softwarea, moglo bi postojeće sustave za praćenje potresa uvelike nadograditi, ukoliko bi se ta mreža postavila duž tektonski aktivnih zona.

Pročitajte i ovo Snježan Prevolnik - 1 Stručnjak za Dnevnik Nove TV Seizmolog objasnio je li serija potresa na Banovini razlog za brigu: "Ima perioda kad je seizmička aktivnost izraženija" Slika nije dostupna objavio emsc Pogledajte kartu svih potresa u regiji od 1960. Tri najgora odnijela su čak 300 života

Ideju za Quake Catcher znanstvenica Elizabeth Cochran, sa kalifornijskog sveučilišta u Riversideu, dobila je proučavajući računalni program Seismac, na računalu prijatelja. No, dok Siesmac mjeri tek vibracije pokojeg smijeha, Cochran se nada kako će njezin program pomoći znanosti u spašavanju života. Ipak, valja objasniti kako Quake Catcher zapravo funkcionira. Naime, laptop s tim programom instaliranim na njega, bilježi sva podrhtavanja, ali neće pokazivati podatke, osim ako nije umrežen s više drugih, i ukoliko druga prijenosna računala ne zabilježe ista podrhtavanja.

Ako ideja zaživi u domovima, školama i tvrtkama, možda bi se čitava stvar mogla pretvoriti u nekakvu vrstu predupozorenja. čak i prijenosna računala, koja nemaju mjerače ubrzanja, mogu premostiti tu prepreku, na način da im se putem USB priključka instalira sličan uređaj, okvirne cijene oko 250 kuna. Već oko 1000 osoba se umrežilo u Quake Catchers mrežu i prvi im je cilj pokriti područje Kalifornije, a nakon toga i šire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene