Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kibernetički napadi bit će dio budućih sukoba te informatički stručnjaci u supertajnom laboratoriju NATO-a u Tallinnu pokušavaju predvidjeti razvoj sukoba u svijetu ovisnome o internetu no pritom odbacuju scenarije o planetarnoj katastrofi.


Stručnjaci djeluju u Centru izvrsnosti za suradnju u obrani od internetskih napada (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE) smještenom u glavnome gradu Estonije, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja nazivaju E-Stonijom. ‘U internetskom prostoru otišli smo dalje nego što je znanstvena fantastika mogla zamisliti’, ističe estonski pukovnik Ilmar Tamm, voditelj NATO-ove ćelije.

Vezani članci Zapaljene svijeće ispred dućana u kojemu je ubijena zaposlenica u Splitu - 4 FOTO Ispred trgovine u kojoj je ubijena žena upaljene svijeće, svjedoci prepričavaju što je napadač vikao Miroslav Škoro osudio napad na 28-godišnjeg mladića Škoro se u Saboru pojavio sa slikom napadnutog mladića: ''Ne znam što bi trebao biti razlog da se nekoga ovako unakazi''

CCDCOE je smješten u zgradi iz 1905., u kojoj su vojni stručnjaci za komunikaciju djelovali još od doba telegrafa i goluba pismonoša. ‘Mnoge su države shvatile da internet može postati oružje. (...) rekao je Tamm i objasnio da naravno ‘konvencionalno oružje neće nestati’, no stručnjaci moraju biti sposobni ‘zamisliti sinergiju’. Zadaća je stručnjaka zamisliti kakvi bi se ratovi vodili na takozvanoj petoj bojišnici, a poslije kopna, vode, zraka i svemira, ta bojišnica zove se internet.
Estonija, članica NATO-a od 2004., zemlja od 1,3 milijuna ljudi koji se ubrajaju među najviše informatizirane narode u svijetu, doživjela je takvo gorko iskustvo 2007. Tada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane. Napadi su se dogodili pošto je iz sjedišta Tallinna bio uklonjen spomenik u slavu Crvene armije podignut za Drugog svjetskog rata.

Moskva, s kojom Estonija ima napete odnose otkako se osamostalila 1991., bila je ozlojeđena uklanjanjem spomenika. Iako je službeni Tallinn ustvrdio da su napadi potekli s ruskih poslužitelja, Moskva je to zanijekala. Noviji primjer internetskog rata je hakiranje gruzijskih službenih stranica u doba oružanog sukoba između Rusije i Gruzije u ljeti 2008. ‘Kibersigurnost, kiberobrana i kiberofenziva postoje, to je činjenica’, rekao je estonski ministar.

Kanadski znanstvenici otkrili su nedavno da je informatička mreža sa sjedištem u Kini ukrala indijske vojne tajne, te prodrla u urede tibetskog duhovnog vođe Dalaj lame i napala računala diljem svijeta. Prateći tragove Kanađani su ustanovili da su napadi počinjeni s poslužitelja u gradu Chengdu u Kini, no krivce nisu mogli identificirati. Peking je sve optužbe odbacio. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju