Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jesu li znanstvenici na pomolu otkrića, koje će intruzivnu medicinu polako početi bacati u zaborav? Naime, tim sa sveučilišta Yale tvrdi kako će njihov prijenosni detektor biomarkera, moći otkriti simptome bolesti iz jednostavnog uzorka krvi, unutar samo 20 minuta.


Njihov projekt mnogi su već nazvali trikoderom, uređajem koji je postao jedan od mnogih brendova super popularne serije Star Trek. Taj bi uređaj trebao doslovce revolucionalizirati dijagnosticiranje pacijenata, koje je inače skupo, i troši puno vremena. Očekuje se kako uređaj biti veličine formata obične knjige, a funkcionirat će na način da će otkrivati prisutnost biomarkera u krvi, odnosno čestica, koje sugeriraju na prisutnost bolesti kod pacijenta.

Vezani članci Hannah Millbrandt od svoje je 7. godine bila uvjerena da boluje od neizlječivog raka u terminalnoj fazi (Foto: Facebook) Šokantna ispovijest: "Od 7. godine liječila sam se od raka koji je majka izmislila zbog novca" Slika nije dostupna Ne žrtvujte osam sati spavanja ni za što: Nedostatak sna vas može ubiti

>> Znanstvenici slučajno otkrili lijek protiv raka

Senzor uređaja koristi nanotehnologiju i toliko je precizan, da može otkriti i zrno pijeska u bazenu za plivanje, tvrde znanstvenici. 'Liječnici bi ove prijenosne uređaje mogli imati u svojim ordinacijama i pomoću njih dobiti gotovo trenutne rezultate za dijagnozu pacijenta', istaknuo je Tarek Fahmy, biomedicinski inženjer sa Yale sveučilišta, piše Telegraph. 'Mogli bi ih nositi sa sobom na teren i testirati pacijente na licu mjesta', dodaje Fahmy.

Za usporedbu, testiranje na bolesti srca te rak, vrlo su zahtjevna, kako za liječnike, tako i za pacijenta, no znanstvenici tvrde kako će njihov 'trikoder' rezultate iz jednostavnog uzorka krvi dati već nakon 20 minuta, bez boli i bez čekanja od nekoliko dana. Uređaj ima još aduta u rukavu, a jedan od njih je i filter, koji odstranjuje kemikalije, koje bi mogle iskriviti očitanje uzorka, Ključ svega, ipak je nanotehnologija, odnosno nanosenzori, koji su u stanju otkriti i najmanje čestice u krvi, koje tradicionalni uređaji u medicini inače ne mogu registrirati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju