Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Split: Počela konferencija svjetskih matematičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskom Ekonomskom fakultetu danas je počela konferencija vodećih matematičara iz Europe, SAD-a i Australije, na kojoj u organizaciji Instituta "Ruđera Boškovića" i splitskog Sveučilišta sudjeluje stotinjak matematičara i fizičara.

Skup traje do 29. rujna, a posvećen je teoriji kategorija, jednom od središnjih područja suvremene čiste matematike koja se primjenjuje u mnogobrojnim znanstvenim granama, kao što su fizika, biologija, pa čak i jezikoslovlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olimpijada u Hong Kongu PONOS HRVATSKE U jakoj konkurenciji naši matematičari osvojili pet medalja Slika nije dostupna Pet medalja Naši mladi matematičari briljirali na Europskom matematičkom kupu

Nakon svečana otvorenja predavanje je održao vodeći svjetski matematičar i dobitnik Fieldsove medalje francusko-ruski znanstvenik Maksim Kontsevich. 

Ocijenio je da je matematika najpouzdanija znanost jer kad "u matematici nešto dokažete, onda je to zauvijek".

Mladi njemački matematičar i fizičar Urs Schreiber sa Sveučilišta u Hamburgu održat će u petak, 28. rujna, u prostorima III. gimnazije popularno predavanje o matematici za srednjoškolce i građane.

U povodu tog predavanja istaknuo je kako je važno - kad se objašnjava matematika, koja je mnogim naraštajima bauk - prikazati glavnu sliku s što manje detalja. 

"A glavna je slika u modernoj matematici jednostavna, a zbog detalja mnogima je teška", kazao je Schreiber.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene